Овде су рођени азбука, нотни запис, камени точак, плуг. Овде су се појавили први манастири и хришћанске заједнице, а и сама реч „хришћанин“ потиче из Сирије – тако су се следбеници Христови почели називати у сиријском граду Антиохији. Касније је Антиохија постала права колевка хришћанске теологије. Један од оснивача Антиохијске богословске школе био је највећи учитељ Цркве свети Јован Златоусти. Из Антиохијске цркве потекли су монах Иларион Велики, оснивач монаштва у Палестини, монаси Симеон Столпник, Доротеј Газски, Јован Моск, као и свети подвижници чија су имена сачувала припадност сиријској култури: Свети Јефрем Сиријац, Исак Сирин, Јован Дамаскин и многи други.
Хомска митрополија је најстарија, основана је у 2. веку, а хришћани су овде живели већ у 1. веку. Пут апостола у Рим водио је преко Хомса. Историјски гледано, митрополија Хомска је имала велике везе са Руском црквом: у цркви Четрдесет севастијских мученика, у којој су бомбаши самоубице на почетку рата организовали своје седиште, иконостас су израдили руски мајстори, помагала је Руска империја. организовање хришћанских школа, у којима су подучавани и муслимани и хришћани, болнице, изграђено је 13 школа у селима која су припадала митрополији Хомској. Пре него што су напустили цркву, исламисти су је запалили, што је нанело значајну штету уникатном украсу. Митрополит Хомски Георгије Абу-Захем рекао је да је управо Хомс постао центар обојене револуције у Сирији. На почетку кризе овде је било 140.000 православних хришћана, у самом граду 100.000 и 7 цркава. У старом граду, у историјском центру, догодио се највећи број терористичких напада, терористи су учинили све да хришћани напусте своје домове. Није било воде, струје, комуникација. Далеке 1957. године, у источном делу Хомса, где данас углавном живе хришћани, стручњаци су открили да се испод кућа налази читав лавиринт галерија у којима су хришћани 3. века обављали своје обреде. У овим катакомбама су се терористи населили током садашњег сукоба, тако да у граду практично није било хришћана.
Црква и владика Ђорђе су директно одиграли велику улогу у ослобађању града од терориста, преко њих су вођени мировни преговори са бандама и размена заробљеника. Пре него што су напустили Хомс, терористи су запалили цркву Светог Илије, бомбардовали цркву Светог Ђорђа, богохулно вређали гробове хришћана у близини зграде епархије. До данас се само 30% хришћана вратило у Хомс. Сада у епархији има 23 свештеника и буквално све цркве су обновљене.
Превела са руског редакција Чудо
Фома.ру

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име