Пре десет година догодио се следећи инцидент на нашој парохији. У то време сам био служитељ олтара, служио сам са ректором цркве Богородице „Донске“ у граду Митишчи (непосредно северно од Москве), оцем Анатолијем (Проскурином).

Неки човек му је дошао и рекао: „Оче, живот је тежак. Благослови да се обесим.”  Можете замислити очево изненађење.

Међутим, о. Анатолиј га је саслушао, чуо шта има да каже и објаснио му да је одузимање живота самоубиством страшни грех, а да је људски живот непроцењив дар Божији.

Али човек за то није хтео да ни чује и наставио је да покушава да приволи свештеникову вољу да да благослов за самоубиство. Затим је отац Анатолиј рекао: „У реду. Само, непосредно пре него се обесиш, реци ово: Господе, Теби предајем дух свој, а демонима своје тело.“

Зашто му је отац Анатолиј дао тај савет и шта је у том тренутку опажао је за мене још увек мистерија .

Али човек је био задовољан овим одговором и кренуо је са прецизним планом.

Наравно, сада разумем да је отац Анатолиј несумњиво почео да се моли за несрећног човека. Наравно, отац није могао дозволити да неко почини тако страшни грех, који би уништио и човекову и његову сопствену душу, јер је он преузео одговорност за несрећника пред Богом.

Али, сада долази најзанимљивији део.

Недуго затим тај човек је дотрчао (баш трчећи!), дрхтећи као јесењи лист и почео у својој збуњености да прича шта му се догодило након што је изашао из цркве после разговара са оцем Анатолијем: „Дошао сам кући. Узео омчу. Стао на столицу. Ставио сам ми омчу око врата и изговорио од речи до речи оно што си ми рекао да кажем, то јест: „Господе, Теби предајем свој дух, а тело своје демонима.“

После овога осетио сам ледену хладноћу неких бића. поред мене.

То су били демони и рекли су ми: „Шта ће нам твоје смрдљиво тело? Потребна нам је твоја душа“.

Непотребно је рећи да је после овог откровења јадник искочио из омче и отрчао назад у цркву, код оца Анатолија. Не знам где је сада, али се надам да је све у реду с њим. Бог га је тада спасио.

То се догодило почетком овог века.

2004. године отац Анатолиј отиде ка Господу, и сада се моли за нас пред Престолом Свевишњега.

ИЗВОР:https://deathtotheworld.com/articles/father-bless-me-to-hang-myself/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 27.06.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име