Kад је вера у људима јака ништа није тешко ни немогуће. Два америчка Србина, Златан Малешевић и Мирослав Петровић, одлучили су да крену на путовање бициклима чувеном америчком планинском стазом Блу Риџ Парквеј (Blue Ridge Parkway) не би ли скупили средства за отплату кредита а самим тим и спашавање српске православне цркве Светог Симеона у Шарлоту, држава Северна Kаролина.

-Дана 7. септембра крећемо на пут који смо назвали “Blue Ridge Serbia“, чији је циљ много важнији од личног изазова преласка бициклом чувене и веома захтевне стазе дугачке 755 км. Прећи ћемо целу деоницу Блу Риџ Парквеја, кроз две америчке државе, како бисмо подигли свест и скупили средства за отплату хипотекарног зајма цркве Светог Симеона у Шарлоту, уједно и наше парохије. Верујемо да ће ова наша акција привући пажњу и да ћемо добити подршку наше дијаспоре из Америке и читавог света. Свака донација, велика или мала, је важна и помаже нам да сачувамо нашу цркву, каже Златан Малешевић.

Он је са Мирославом Петровићем, његовим сабратом у овом подухвату, ових дана обавио и пробну вожњу.

-Наше путовање, али и обуку, припрему, документоваћемо на друштвеним мрежама. Током путовања обавештаваћемо све о нашој локацији и искуствима. Свакодневно ћемо додавати фотографије и видео записе како бисмо поделили нашу авантуру са другима. Посетите нас на нашем YouTube каналу, Facebook и Инстаграм страници, лајкујте нас и делите како бисте помогли у промоцији наше акције у Србији и широм света. Хвала свима, унапред! – поручује наш саговорник.

Малешевић истиче да је њихова парохија у Шарлоту мала и да је чини свега 50-так породица.

-Пре извесног времена почели смо велики подухват и изградили цркву Светог Симеона, али је остао кредит за отплату. Прошла година нам је због короне јако тешко пала будући да је већина прихода које остварујемо долазила од црквених дешавања, недељне литургије и ручкова, Васкрса, Бозића, Српског Фестивала, фудбалског турнира, забава, пикника, итд. Пошто су због пандемије готово сва ова дешавања забрањена, ми смо се нашли у веома тешкој ситуацији. Тренутно, месечна рата нашег кредита износи око $2.500, а треба да отплатимо још око $200.000. Надамо се да ћемо уз помоћ добрих људи остварити наш сан и отплатити цркву, каже Златан и истиче како се надају да ће помоћ стићи и од неколико еминентних српских спортиста којима су се обратили.

-Владе Дивац је играо овде у Шарлоту, упутили смо му позив и надамо се ће нам помоћи да прикупимо довољно средстава. Надамо се да ће наша прича стићи до што већег броја људи у дијаспори који би мањим донацијама допринели да успешно завршимо нашу мисију. Разговарамо и са нашим свештеницима у другим парохијама, Епархијом, верујемо и молимо се Богу да нам помогне, завршава апелом своју причу Златан Малешевић, који ће са колегом Мирослав Петровићем 7.септембра кренути на тешко путовање једном од најзахтевнијих стаза у Америци, Блу Риџ Парквеј.

Ова стаза, дугачка 775 километара, полази од Схенандоах националног парка у Вирџинији, пролази недалеко од граница Западне Вирџиније, Kентакија, Тенесија и завршава у Северној Kаролини, у месту Чироки у оквиру Националног парка Great Smoky Mountais.

 

Serbiantimes

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име