Ела Харпер је рођена са ретким стањем због којег су јој колена била окренута уназад. Од тог њеног стања је направљен спектакл.

Било јој је најудобније да хода на сва четири уда, а не на две ноге, а због опсцене фасцинације Америке тзв. „наказама“, то је било довољно да постане циркуска атракција. Названа је „Девојка камила“, а хиљаде људи је долазило да је види.

„Зову ме Девојка камила јер ми су ми колена окренута уназад“, писало је на карти коју су добијали гледаоци. „Најбоље ходам на рукама и ногама као што видите на слици. Много сам путовала у сврху шоу бизниса у последње четири године.“

Ово је прича о младој жени – звезди велике представе.

Зашто је Ела Харпер названа „Девојка камила“?

Ела Харпер је рођена 5. јануара 1870. у Хендерсонвилу. Лекарима је одмах било јасно да пати од урођеног гену рецурватум, што значи „закривљено колено“.

Њен отац, Вилијам Харпер, био је фармер, док је њена мајка Минерва Ен Чајлдрес била домаћица која је бринула о деци. Одрасла у округу Самнер и нико од њених четворо брац́е и сестара није имао исти инвалидитет.

У светлу околности и интерсовања које су тада владале у Америци, Ела Харпер препознала свој деформитет као прилику да заради за живот.

Амерички, како су их звали „шоуови наказа“ постали су успешни неколико деценија раније, док су европски вецћпостојали још од 1700-их.

Редак деформитет који је имала Ела био је нешто што гледаоци до тада никада нису имали прилику да виде. Са 12 година, нашла је посао у малој „фрик шоу“ групи – и убрзо је красила циркуске позорнице од Сент Луиса до Њу Орлеанса.

Амбициозни шоумен В.Х. Харис је био одлучан да представи најразноврсније „наказе“. Након што је чуо за Елу Харпер, понудио јој је позамашну плату како би склопила уговор са њим. Његов путујући циркус Ницкел Плате вец́ је укључивао кротитеље лавова и акробате који су наступали на коњима у галопу – а до 1886. Ела Харпер је постала његова звезда.

Kао истакнута атракција у Харисовом циркусу, Ела Харпер је добијала недељну плату од 200 долара – што би данас било око 5.000 долара. Зарада јој је омогућила да купи себи кућу и, уз каријеру, ствара дом.

Међутим, иако уносна, њена каријера подразумевала је константно понужавање.

Њена представа подразумевала је излазак на сцену са правом камилом, а гледаоци би имали прилику да их пореде, а Елу називају и другим погрдним именима. Она је била реквизит који је задивљена публика поредила са камилом. Штампа ју је називала „најчудеснијом наказом природе од стварања света“.

Упркос понижењима, Ела је успевала да задржи позитиван став и гради планове за своју будућност. „Намеравам да напустим шоу бизнис, идем у школу и оспособим се за друго занимање“, говорила је.

Након годину дана, она је то и урадила.

Живот после циркуса

„Они који су је видели говорили су да на Земљи не постоји ништа слично њој“, тврдиле су једне новине 1886. године, додајући да је Ела Харпер била „ништа друго до млада жена пријатног лица чије су колена окренута уназад уместо напред.“

Након годину дана у циркусу наказа, 1887. године, Ела је напустила овај посао и одлучила да крене у школу.

Не зна се много о животу Еле Харпер након циркуса, али чињенице које су познате кажу да јој није било лако.

Око 1890. отац јој је погинуо у пожару, а брат Вили је преминуо око пет година касније.

У међувремену, Ела се заљубила у учитеља по имену Роберт Савели. Они су се венчали 28. јуна 1905. Тада тридесетпетогодишња Ела је 1906. године родила девојчицу по имену Мејбл Еванс Савели.

Радост Савелијевих је, нажалост, била краткотрајна, јер је беба умрла са само 6 месеци 1. октобра 1906. Породица се преселила у округ Дејвидсон, где су Ела и њен муж довели и њену мајку, а затим су усвојили и девојчицу по имену Јевел.

Kао да јој је било суђено да тугује, девојчица је умрла након три месеца.

Због рака дебелог црева, Ела Харпер – жена коју је историја запатила као „Девојку камилу, најчудеснију наказу природе“, се својој малој деци придружила на небу 19. децембра 1921.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име