Од тетоважа, преко видео игара и популарних серија (попут чувене „Игре престола“) средњовековна иконографија доста дуго изазива дивљење и буди инспирацију. У новије време, на хиљаде оригиналних средњовековних списа и слика добило је ново рухо али и нови формат.

Наиме, пројектом Универзитета у Лихају, у сарадњи са 15 библиотека на подручју Филаделфије, остварена је дигитализација више од 160.000 страна из око 470 списа, од којих најстарији датирају чак из 9. века.

Странице су дигитализоване и каталогизоване током три године и у пројекат је уложено скоро пола милиона долара. Недавно завршени пројекат понео је назив Библиотхеца Пхиладелпхиенсис: Пут ка опсежној онлајн библиотеци средњовековних и раномодерних списа библиотеке у Источној Пенсилванији и Делаверу.

Новоформирана бесплатна онлајн библиотека Филаделфије и Универзитета у Пенсилванији омогућује приступ свима које дата тематика занима. Корисници могу да читају или гледају садржај, преузимају електронска издања или пореде и изучавају списе „у ситна цревца“.

„Одзив за овај пројекат је био огроман. Ентузијасти са свих страна су помогли стварању базе података која је сада доступна свима“, изјавила је Луис Фишчер Блек, кустос и главни истраживач пројекта у Лихају.

„Стручњаци откривају везе између текстова за које нису ни знали да постоје, отварајући нова поглавља у својим истраживањима“

Посетиоцима библиоте дата је могућност да жељени садржај скидају страну по страну, као цео спис, па чак и целу колекцију. Одређени текстови садрже и белешке аутора, запажања али и жврљотине које су аутори у досади додавали на „маргинама“.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име