Израз „бедуин“ на арапском језику односи се на онога који живи на отвореном, у пустињи. Евтих, патријарх Александријски из 9. века, пише да је Јустинијан, када је саградио манастир, поред њега населио око две стотине породица доведених са Понта Анатолије и из Александрије, да би чували, бранили и помагали монахе.

Сматра се да су савремени бедуини потомци оних породица које су прешле на ислам у седмом веку и данас чине синајске бедуинске породице племена Џебелија. Њени чланови до данас воде порекло од ових војника и поносни су на своје грчко и римско порекло, древну вероисповест и културни идентитет.

Манастир је постао саставни део њиховог живота јер се о њему брину, јер је манастир увек поштовао њихова права и тражио решења за различите тешкоће. Они су мирољубиви и култивисани; учтиви су, радосни, штедљиви и гостољубиви упркос свом сиромаштву.

Они сматрају манастир и синајског архиепископа традиционалном административном и судском влашћу свог племена. Они су повезани са манастиром тако што раде за њега, учествујући у његовом свакодневном животу и активностима. Сада су, захваљујући великом интересовању савремене египатске државе за њих, као и за цео Јужни Синај, услови њиховог живота знатно побољшани.

Посетиоци Синаја често су запањени љубазним и поверљивим односима који постоје између монаха и бедуина. Чланови заједнице су монаси хришћани, живе у девствености и говоре грчки. Бедуини су муслимани, са породицама и говоре арапски.

Упркос разликама у религији, језику и култури, постоји невероватна повезаност између монаха и бедуина, који се протеже даље од обичног поштовања и иде до узајамне подршке. Ово је једна од порука Синаја, да народи различитих вероисповести и култура и даље могу да живе у хармонији.

Близина цркве и џамије унутар манастира је симбол овог односа. Бедуини су се традиционално обраћали манастиру за медицинску помоћ и посредовање у племенским сукобима.

У давна времена, манастирски хлеб се делио са бедуинима. Ово се наставља до данас, али сада монаси и бедуини једном недељно заједно праве хлеб чији већи део се дели бедуинима. Тако се древна традиција наставља са новијим изменама.

Један број бедуина је запослен у манастиру на разним пословима. Године 1971, када је избио пожар у манастиру, бедуини су пожурили да подрже монахе у гашењу пожара, што је још један пример подршке која постоји између монаха и бедуина.

Бедуини који живе око Светог манастира су мирољубиви, љубазни и култивисани номадски народ. Њихове породице су патријархалне, а одликују се поштовањем које деца имају према родитељима. Жене бедуина су често лепе и носе богате украсе. Онe ткају ћилиме и веома брину о својим домовима. Мушкарци бедуини се баве послом ван куће, користећи камиле као теретну животињу, иако је последњих година утицај савременог света донео одређене промене у њиховим навикама.

Гостољубиви су, славе празнике у част пророка Мојсија, пророка Арона, Блажене Дјеве Марије, Светог Ђорђа и Свете Катарине. У својим свадбама и сахранама чувају разне традиције које воде порекло из хришћанских обичаја. Често доносе заветне приносе за испуњење завета у светиње Свете Катарине, Светог Георгија или Светих четрдесет мученика.

Често одржавају трке камила у вези са празником пророка Мојсија у септембру и Рођења Христовог. На славске дане манастира посећују Архијереја и размењују честитке поводом празника, док их Архијереј и монаси посећују на њихове празнике, и бивају позивани на бедуинске свадбе и сахране.

 

Извор: http://www.sinaimonastery.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име