Пре самог представљања кључних знамености Бањалуке, споменимо да је са њом повезан дајак, специфичан чамац који се само ту користи и препознатљив је симбол Бања Луке. То можда није венеијанска гондола, али је одличан за вреле летње дане које на увек хладноој реци Врбасу проводе локални житељи.

  1. Посетите „икону града“ – Храм Христа Спаса

Поносно се уздижући у центру града, овај храм представља највећи, најзначајнији, а вероватно и најлепши храм у целом граду. Овај величанствени уметнички пројекат изграђен је пред почетак 2. светског рата, да би само две године касније био разорен у бомбардовању 12. априла 1941.год. После 2. светског рата храм није обновљен будући да је на тој локацији подигнут споменик учесницима НОБа пострдалим у борби против нациста. Тек 1993.год. поменути историјски је премештен испред Хотела Босна, чиме је омогућена обнова храма.

Нов храм је подигут од вредног вукланског камена травертина жуте и црвене боје. Он је био допремљен са  Блиског Истока. Стубови су израђени од гранта, а ту је  злата купола израђена руском технологијом. Храм је отворен 2004.год и данас предстаља најпрепознатљивији споменик Бања Луке.

 

  1. Повежите се са природом на Крупи на Врбасу

Да ли постоји нешто што ће опустити ваше мисли и сушу као што је природа?

На 20 километара од центра Бања Луке, Крупа на Врбасу је прави рај за романтичне душе. Ово је зелена оаза, једно од омиљених летовалишта локалног тановништва.

Окружена је бескрајним зеленилом. Ту ћете видети водопаде, воденице и једну веома занимљиву верску локацију. Смештен на врху брежуљка налази се манастир Св. Илије, подигнут у 13. хр.ере.

  1. Шетња Господском улицом и упознајте се са Спомен-часовником

Најпознатија улица у Бања Луци је Господска. Она је најпопуларнија пешачка зона којим шетачи пролазе посматрајући бројне продавнице одеће, накита и друге радње. Према предању које је забележено 1878.год. овде је продавницу „Албанија“ отворио знаменити бањалучки трговац Томо Радловић који је улицу назвао Господском. То име се одржало до данас, иако је званичан назив улице, Улица Веселина Маслеше.

У овој улици видећете знаменити историјски споменик који је остао сведочанство на трагичан догађај. Споменик се назива Спомен-часовник и то је вероватно главна тачка града. Не постоји ико рођен у Бања Луци, а да није на неки начин повезан са овом тачком. Приметићете да овај часовик не откуцава као други часовници. Октобра 27. 1969.године у 9 часова и 11 минута Бања Лука је погођена разорнм земљотресом у којем је страдало 15, а повређено 1117 становника. Овај часовнк је споменик тог догађаја.

  1. Културни загрљај Банског двора

Светислав Тиса Милосављевић водећи бањалучки сликар је изградио овај споменик културе. Он је и данас културно средиште града. Ту становници имају прилику да прате најбоље изложбе и концерте класичне музике.

Историја места враћа нас у 1930.год, умешни архитекста је поднео предлог за израдњу овог објекта. Годину касније изградња је започета, а завршена је 1932.год. Ова грађевина и данас важи за једну од најлепших у Бања Луци.

Ако сте љубитељ културе, препоручно је да посетите Музеј Републике Српске и Музеј савремене уметности који имају богате колекције и поставке. 

  1. Враћање у доба Кастел тврђаве

Да ли сте заинтересовани за историју?

Ако је одговор потврдан, неизоставно посетите Кастел врђаву, место које је преживело много ратова, поплава, земљотреса

Утврђење је изграђено на 48000 квадратних метара. Ту се може видети девет утврђења и два торња. Током лета овде можете уживати у великим фестивалима међу којима се истиче Демофест, а зимском периоду ћете бити изненађени сусретом са локалним становником који се зове Јефто. Сваке године, када падне први снег, он себе покрива снегом, а затим плива у хладној реци. Разлог је нешто што је доживао у детињству. Наиме, као беба, он је једва преживо смрзавање, те сваке зиме чини наведено као симбол захвалности.

  1. Упознајте се са неким од локалних легенди

Од дана оснивања, многе религије и културе сусретале су се у Бања Луци. Током година град историја града је постала прожета многим занимљивим легендама и културним догађајима. Једна од најзначајнијих легенди је Сафикада.

Легенда прича о младој лепотици која се на први поглед заљубила у турског војника Омера који је чувао зидине Кастел утврђења. Омер је, међутим, убрзо отишао из Бања Луке будући да је послан у рат. На растанку, они су једно другом заклели на верност до смрти. Али судбина је хтела другачије. Неколико месеци доцније, он је погинуо у борби. Сафикада је била сломљена очјањем. Обукла се у најлепше одело и стала је пред топ који је сваког поднева испаљивао плотун. Није желела да настави живот без Омера. а месту где је нађено њено тело и данас се налази историјски споменик који прославља њихову љубав.

  1. Посетите Џамију Ферхат паше – Ферхадију

 Бања Лука је изразито мултикултуран град. У веома малом простору пронаћићете првославну цркву католичку катедралу и џамију. Заправо, у граду има више џамија, али најзначајнија је Ферхадија. Према легенди  Ферхад-паша Солоколић имао је жељу да сагради величанствену џамију, лепоте каква ће бити невиђена у каснијој историји. Зато је, да би спречио тајне иградње, по завршетку посла убио тројицу грађевинара. Сви они су сахрањени на различитим местима у близини града. Та места и данас носе њихова имена: Петричевац (по Петру), Павловац (по Павлу), Ребровац на десној обали Врбаса, где трећем раднику сломљено ребро.

Извор: https://www.culturalplaces.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име