Више од два месеца једна пекара у Јагодини за своје суграђане који не могу да приуште хлеб или пециво, на полици испред радње, оставља кесе са свежим производима. Акција је наишла на добар одзив, па Јагодинци, после куповине у пекари, намирнице остављају и за суграђане који немају новца.

“Ако си гладан, послужи се” пише на пулту где су испред пекаре “Бабушка” остављене кесе за свежим хлебом и пецивом. Из радионице се сваки пут, када се допуњују витрине, производи пакују и за оне који немају довољно. Радници пекаре поносни су на послодавца и његову хуманост.

“То је велика одлика човека који има да може да поклони и да дâ, плус што је то направио, да то не буде понижавајуће него онако културно. Значи није окачено било где, него је направио посебно полицу за то и да се људи не стиде да му то узму, то су свежа пецива”, истиче радница у пекари, Ана Татић.

У почетку су људи били у неверици, али се добар глас брзо прочуо, па поједини скоро свакодневно уз свој, купе и доручак за друге.

Муштерија Александар Нешић каже да се труди да што више подржи такве акције. “Мени ово значи мало али некоме значи много”, додаје Нешић.

Нешић сматра да у Јагодина има доста хуманих људи. “Треба нам што више оваквих акција да подстакну људе да помогну што више”, наглашава Нешић.

У две пекаре са тридесетак запослених свакодневно се припрема свеже пециво и хлеб, па производи тако стижу и до људи којима недостаје 100 или 200 динара за доручак.

Пекар Дејан Милосављевић мисли да свака пекара треба да има исту праксу. “Има доста људи који су у проблему”, указује Милосављевић.

О свом добром делу власник пекаре не жели да прича нити да се, каже, хвали, јер свако треба да помаже на свој начин. Хуманост и човекољубље најбоље се виде кроз поступке, а од четвртка у пекари “Бабушка” бесплатан доручак имају и труднице.

 

 

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име