Пантеон, Рим

Од Рима до Индије, од антике до данас, овај архитектонски елемент не престаје да фасцинира.

Kупола храма посвећеног свим боговима, логично, морала је да се нађе на овој листи. Изградили су је римски инжењери у другом веку нове ере, по налогу цара Хадријана. Нови храм био је подигнут на рушевинама ранијег, који је био уништен у пожару. Након скоро 2000. година и готово без икаквих рестаураторских радова, Пантеон је једна он најбоље очуваних грађевина Старог Рима.

Огромна купола позната је по својој касетираној таваници, која ју је учинила лакшом, и окулусом  центру који омогућава поглед на небо.

Света Софија, Истанбул

Цариград, односно Истанбул је био главни град два царства, а Света Софија мирно стоји и подсећа нас на то. Саграђена је у 6. веку као православна црква, онда је, након што су Османлије заузеле град, постала џамија и на крају, након проглашења Републике Турске, постаје музеј.

Kупола која изгледа као да лебди, је висока 56 метара, а пречник јој је 30 метара.

Санта Марија дел Фијоре, Фиренца

У историјском центру Фиренце, уз крстионицу и Ђотов звоник, катедрала представља један од симбола града. Са пречником од 55 метара, ова купола је највећа на свету, а изграђена је по пројекту Филипа Брунелескија. Инспирисан Пантеоном и Светом Софијом, направио је свој пројекат који је започет 1420. године. Kада је 1471. године завршена, за декорацију је био задужен Ђорђо Вазари.

Црква Светог Петра, Ватикан

Према историјским изворима, Свети Петар је мучен и сахрањен у 1. веку нове ере. На месту где је страдао, 300 година касније, цар Kонстантин је, на том месту, подигао базилику у његови част. Базилика која се налази на тргу Светог Петра у срцу Ватикана, је свој данашњи изглед добила у 16. веку, а на њој су радили неки од најчувенихих ренесансних архитеката, као што су Браманте, Микеланђело и Бернини.

Здатак да изгради куполу, добио је Микеланђело. Са градњом величанствене куполе започето је 1547. године, а градња је завршена 1590. године. У пречнику нешто мања од Пантеона и Свете Софије, али са 136 метара – највиша је на свету, што је чини видљивом из читавог Рима.

ТАЏ МАХАЛ, АГРА

Подигнут у 17. веку, Таџ Махал сматра се врхунским остварењем могулске архитектуре. Изграђена је по налогу Шаха Џахана, као гробница за његову омиљену супругу Мумтаз Махал. Иако је главна грађевина најпознатија, треба напоменути да је маузолеј само део великог комплекса који укључује и џамију, прелепе баште, гробнице, па чак и зграде за живљење.

Бели мермер, доношен је из удаљених делова Агре, одговоран је за очаравајући утисак који ова грађевина оставља на посетиоце, када се о њега одбијају зраци сунца, стварајући безброј нијанси боја.

Луковичаста купола изграђена је по угледу на руске, а дизајнирао ју је Исмаил Kан. Четири осмостране куполе смештене су око главне куполе високе 24 метра, испод које се налази гробница.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име