Најкраћа Исусова Молитва има само две речи – Исусе, помилуј. Она је посебно важна за човека 21. века.

Свако време носи своје бреме. У сваком времену војник Христов прилагођава тактику борбе и оруђа победе, у односу на тактику наших духовних непријатеља – демонских сила.

У ова наша компликована времена, пуна искушења и брзих и изненадних напада нечастивог на нас, треба све поједноставити. И уједно дати нашој души шансу за брзо реаговање.

Као што и наши духовни непријатељи нападају брзо и изненадно, тако их и ми сачекајмо снајперском и митраљеском ватром.

Снајперском, јер је Исусова Молитва од две речи, прецизна као снајпер, зато што се човек лакше пажњом усредсреди на само две речи. Али је она и митраљеска, јер је брза и коси наше духовне непријатеље још у помислима.

Она је уједно и свемоћна и свесилна јер у себи садржи свеспасоносно име Исус, од кога дрхте и беже све нечисте силе и цела преисподња.

Дакле, најкраћа Исусова Молитва, коју можемо користити преко дана, посебно када смо растројени или када смо у гужви, јесте – Исусе, помилуј.

У себи. Тајно. Јер Бог чује и оно што мислимо. Зато је ова кратка молитва тако моћна и тако победоносна. Јер у себи садржи спасоносно име нашега Бога, Исус, и реч – помилуј, као знак вапаја наше душе за помиловањем.

Само, изговарајмо је у себи баш тако. Вапајно и умилно. Као да му тепамо и молимо Га у исто време.

А када радимо у миру и тишини, без гужве око нас, или када смо сами у својој соби или келији, онда можемо користити ону другу молитву Исусову. Са више речи. На пример – Господе Исусе Христе, помилуј ме. Или чак и неку дужу варијанту Исусове Молитве.

Прилагођавајмо нашу духовну борбу датој ситуацији и нашем тренутном духовном стању. Али никада не престајмо да изгуврамо свеспасонисно име Господа нашега – Исус. Име без којега и мимо којега се нико на земљи не може спасити.

 

1 KOMENTAR

  1. Господе Исусе Христе – Сине Божији, помилуј ме грешну!
    Смилуј се на мене, Господе, као на жену крвоточиву, као на жену грешницу, као на жену хананејку… Као на све жене из Јеванђеља светога Господе.
    Много страдам душевно, страдам због своје дјеце, молим Ти се Господе, помози ми! Амин☦️☦️☦️
    Удале су ми се кћерке у кућу гдје се не држи до Бога, а ја која се молим Богу, забрањују ми да дођем код своје дјеце у госте. Господе Исусе Христе – Сине Божији, Ти, који све видиш и утробе и срце видиш и знаш, Ти Господе видиш и моје срце, па нека буде воља Твоја! Амин. ☦️

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име