Чим дођу суморне мисли или сте у некој недоумици шта да радите и којим путем ићи у животу, прво се сетите да уопште не требате бринути. Има Ко брине за нас и Он само чека да му се смирено обратимо. Зато – све своје бриге пребаците на Господа Исуса Христа, како нас лепо учи апостол.

Дакле, чим дође хаос мисли и почнете да се бринете и питате – јој, шта ћу да радим: можда боље ово него оно; или ипак оно … Све такве мисли одклоните и проверите их молитвом. Тада се само истрајно молите, једноставно и спокојно. Може и са само две речи – Господе помилуј. И после дуге и смирене молитве и таквог једног постојаног живота у молитви, уз умерени пост, Бог ће вам дати праву мисао и разгорети праву жељу у срцу – шта и како чинити. Онако како је по Његовој Вољи. Ради духовне сигурности, то требате проверити и са искусним духовником, и бићете тада потпуно спокојни.

Запамтимо, само она мисао и само она жеља која опстане у нашем уму и нашем срцу, после дуге, смирене и истрајне молитве, јесте од Бога. Зашто? Зато што горди репати противник не може издржати када је упорно бичеван непрестаном и смиреном молитвом. Он онда бежи и одступа јер га Господ прогони. Тада се заједно са репоњом, повлаче и све његове мисли и сва његова осећања. Тада остаје у нама само оно што је од Бога и по Богу. Е баш ту мисао и баш то осећање која остане и којој предходи дубина смирења и молитвено уздање само у Господа, јесте увек од Бога“.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име