– Оче, какво би требало да буде наше свакодневно живљење? Шта треба да чинимо да нас Бог благослови?

 

Бог ће нас, дете моје, благословити када се трудимо да освештамо садашњост. Да освештамо садашњост.

 

– А како ми освештавамо садашњост?

 

Када посвећујемо Њему сваки минут, сваки тренутак нашег живота.

Ми посвећујемо три основне ствари које управљају нашим животом. Знате ли које су то три ствари? То су ум, речи и срце.

Садашњост освештавамо када увек смештамо добре мисли у наш ум. Када мислимо о нашем Богу са много обожавања. Када кажемо: „Боже мој, Ти си наш слатки Отац, а ми смо бебе Твог срца.“ Када осећамо Њега као нашег сопственог Оца и предајемо своју душу Њему као беба у загрљај своје мајке, тада је садашњост освећена, зато што Он брине (о нама) као слатка Мајка, али и као слатки Отац, увек штитећи Своје дете.

Када Он види да ми никоме не желимо зло, већ напротив, волимо чак и оне који нас мрзе, тада се освештава садашњост!

Када нас Он види да чинимо добро чак и лошим људима и молимо се за све људе, за оне који пате, али посебно за оне који нас вређају и тражимо од Њега: „Оче мој, опрости свим људима и приведи их у Твој загрљај.“ Када би само знали колико је Он задовољан овим, колико Га то радује! На овај начин ми освештавамо садашњост!

 

– А како освештавамо наша уста?

 

Ово је други начин. Ово је веома тешко, зато што смо сви научили да говоримо много речи, да много причамо, да имамо мишљење о свему и спремни смо да судимо свима и свему. Тако када смо веома пажљиви шта говоримо, пажљиви, да не говоримо отровне речи, већ да говоримо речи слатке као мед, тада ми освештавамо садашњост кроз наша уста!

Постоји и треће, срце.

 

– Како освештавамо срце?

 

Срце је освештано када дозволимо да се љубав шири у њему. Нека љубав влада твојим бићем, нека влада твојом душом. И од ове пуноће љубави коју ћеш примити од Бога и коју ћеш давати другима освештава се срце.

Срце је створено само за љубав. И љубав много освештава душу човека. Знајте да човек који воли и пун је милосрђа, доброте и учтивости, избегава зло, избегава оговарање, клеветање, избегава суђење и осуђивање, такав човек освештава своје срце.

Ове три ствари, наиме: освећење садашњости у уму, у устима и у срцу су основа која чини да те Бог благосиља током целог твог живота, дете моје.

То вам свима и желим.

 

СА ДОБРИМ МИСЛИМА, РАЗБОРИТИМ РЕЧИМА И МИЛОСРДНИМ СРЦЕМ ОСВЕШТАВАМО САДАШЊОСТ.

 

pouke.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име