Када слушам ова јеванђељска блаженства: блажени они који су сиромашни духом, јер њихово је царство Божије. Блажени гладни јер ће се наситити, блажени који плачу јер ће се насмејати,утешити и тако даље.

У свим тим блаженствима мислим да, славећи Господа, свако од нас се сети и призове име великог архијереја Христовог и чудотворца Николаја, зато  што је свети Николај увек хитар и бодар да помогне у свакој људској невољи. С краја на крај света, кроз читаву васељену, кроз сву историју Цркве.

Од његовога упокојења до данас, свети Николај Чудотворац исцелио је многе напаћене душе, спасао људе у бродоломима, спасао људе на путевима, утешио, охрабрио и помагао сиротињу, јавио се на овај или онај начин и јавља се до дана данашњег, штитећи и храбрећи верне људе. Просто се човеку отргне мисао да је он можда и највећи светитељ кога је Црква Божија дала, јер заиста је хитар на помоћ људима, свакога тренутка. Ваљда нема ниједног тренутка у времену на овој земљи, да свети Николај некоме није био ту близу, на помоћ, на утеху и на покровитељство.

Зато га сви народи од истока до запада, широм света славе као своје покровитељство, своју узданицу, као слугу Божијег кроз кога је и у коме се име Христово чудесно прославило и који Га собом прославља све до обећања Христовог да ће поново доћи и дати Царство Божије, Царство припремљено од памтивека за сваког човека који жели да се сједини са Богом.

Зато је свети Николај ”Чудотворац”. И ово ”образ кротости”, како каже његов Тропар, образ је уздржања, образ сваке врлине јер је био онај који је несебично штитио и крепио поверене му људе. Читајући његово житије, ми можемо видети како је он по упокојењу али и у време свог земнога живота, чинио управо то! Штитио и помагао поверени му народ Божији.

Видећете милостивог пастира који се није обазирао на људске недостатке него је хрлио са љубављу да им помогне. И то су просто невероватна чуда, као рецимо, да је три војводе спасао од освете и неправедне казне цареве, да је дао сиромашном оцу новац за мираз својој ћерки, да се старом брачном пару јавио и купио њихов ћилим да прославе славу и тако даље и тако даље. И у ово ново време, рецимо по Русијии и код нас, можемо видети многа знамења која је свети Николај учинио спасавајући људе Божије на славу Божију.

Зато његово име где год да се помене, народ ће са страхом и трепетом да се прекрсти али и са великом љубављу и слободом да викне и да узвикне и да са радошћу каже: ”Помагај нам свети Николаје! Немој да нас оставиш ни у ово време, ни у време другог и страшног доласка Христовог када на Страшноме суду будемо требали Богу да дамо одговор за своја дела и за свој живот“.

Надамо се да свети Николај као хитри помоћник ни нас неће оставити, да ће вазда да нас штити, крепи и чува у име Христово. Зато наш народ са љубављу данас слави и како право каже народна – пола Срба данас слави а пола иде код других на славу. И заиста се данас осећа у православној земљи нашој, велика и чудесна, света атмосфера прославе једног великог угодника Божијега.

Свети је Николај од Бога дариван сваким добром и сваком слободом да чудотвори, да штити, да нас благосиља. Нека тако буде у векове векова, нека и о дану Другог Христовог доласка не заборави на нас мале и слабе, а овде и сада нека нас штити на путу и у кући и када лоше помислимо нека умоли Господа да наш Анђео чувар отргне сваку лошу помисао, сваку лошу замисао, све лоше што нам на ум падне.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име