У овом видео запису архимандрит Атанасије Какиш из Јордана говори о чистоти срца у дигиталном свету као предуслову за виђење Бога. Ово је предавање о обожењу (теози) из октобра 2021. 

 

Отац Атанасиос (Какиш): „Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети. (Матеј 5:8)

Хајде да видимо шта је први корак: први корак је „Блажени сиромашни духом, јер је њихово царство небеско“. (Матеј 5:3) Шта значи „сиромашни духом“? То је смиреност. Дакле, прва фаза прочишћења срца је смиреност. А смирење је одежда божанственог како каже свети Исак Сирин.

Да се ​​обучеш у Бога, односно да будеш као Бог и да задобијеш врлину у којој је Христос који је себе учинио неугледним, узевши обличје слуге. (Филипљанима 2:7) Христ је победио смрт кроз смирење и понизност, тако да треба да будете обожени кроз понизност. Христос се унизио и постао човек да би нас обожио. Зато треба да се понизимо да би нас Христос обожио. Дакле, прва врлина коју нам је Христос дао јесте смирење.

Шта је понизност? Срце пуца од њега. Шта ово значи?

То значи знати ко си и који су твоји греси. Да уђеш у своје срце. Требало би да уђеш у своје срце.

У 21. веку, мобилни телефони нам не дају времена за себе. Ми смо на Фејсбуку, па идемо на ВацАп, па на Инстаграм. Када завршимо са Инстаграмом, идемо на Снепчет и, када ту завршимо, постоје нове поруке на ВацАп-у, итд. А ту је и ТикТок. Дакле, ђавољи рат у 21. веку је да не дозволи човеку да остане сам са собом.

А ево шта се десило са блудним сином који је „дошао себи”. Ђаво се плаши да човек седне овај минут сам са собом. Јер кад човек седи сам са собом, сетиће се шта је изгубио. Где је био и где је сада.

Дакле, прва фаза је да човек уђе у своје срце и тамо почиње да види свој прави идентитет, тамо ће бити наг пред собом духовно, пред Христовим заповестима. Тада човек почиње да појми шта је изгубио и који су греси који му плене душу.

После овога долазимо до „Блажени они који тугују јер ће се утешити“ (Матеј 5:4)

Када спознате своје грехе и почнете да плачете за њима „Благо онима који тугују“, чујете Христа како вам говори, „јер ће се утешити“. Када кроз смирење и покајање почнеш да плачеш над својим гресима, благодат Божија почиње да тече у теби да би ти дала утеху и божанску благодат кроз опроштење твојих грехова и кроз извлачење из дубине грехова и из крила ђавољег у крило Христово.

„Благо онима који тугују јер ће се утешити“

Трећи је: „Благо онима који су гладни и жедни правде, јер ће се наситити“ (Матеј 5:6) Када оплакујете своје грехе у смирењу, ви постајете жељни да све више познајете Бога и што више волите Бога и желите да читате о Њему и молите Му се. Утолико ће вас Бог више испунити и дати вам да Га више познајете. Што Га више упознајете, више сте гладни Христа.

Што ви више гладујете за Христом – он више говори: „Блажени милостиви, јер ће бити помиловани.“ (Матеј 5:7)

Ваше срце постаје милосрдно. Задобијате милост. Ваше срце постаје срце које воли. Јер милост долази од љубави. Почињете да имате љубав, милост и великодушност. Ваше срце се претвара из отврдлог у милосрдно.

А када постане милосрдно, постаје чисто: „Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети“ (Матеј 5:8). То су кораци којима човек стиже у стање чистоте.“

 

ИЗВОР: https://otelders.org/theology-and-spirituality/purity-of-heart-in-a-digital-world-sunday-of-st-gregory-palamas-theosis-deification/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

ОБЈАВЉЕНО: 18.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име