Гробница светог Николе откривена је када су археолози пронашли остатке древне цркве у Турској, у месту Демре. Црква је била потопљена због пораста нивоа мора током средњег века. Друга црква изграђена је на врху древне базилике да би заштитила гроб светог Николе, али тек недавно су археолози открили мозаик и камени под претходног светилишта – који их је довео до гроба Св. Николе. Откриће је објављено пре седам дана.

Арехеолози у Турској верују да су коначно пронашли гроб Светог Николе, који је на Западу послужио као инспирација за лик Деда Мраза.

Наиме, они су пронашли гробницу у граду Демре у Анталији за коју верују да је место на којем је почивао Свети Никола.

Ћемил Kарабајрам, вођа истраживања, рекао је да је ово велико откриће и да ће ископавање почети ускоро.

„Постигли смо веома добре резултате, али прави посао тек сада почиње. Доћи ћемо до земље и можда ћемо пронаћи нетакнуто тело светог Николе“, изјавио је директор агенције за истраживање и споменике у Анталији Ћамил Kарабајрам.

Свети Никола, који је живео у четвртом веку, био је епископ и познати чудотворац, а познат је био и по својој навици тајног даровања.

Према једној верзији догађаја, његове мошти су из Демреа у Бари прокријумчарили морнари и положили их у Базилику светог Николе и то 700 година након његове смрти, када су Kрсташи изгубили битку са исламским освајачима.

Последњих година црква у Демре области у Анталији, у близини родног места Светог Николе, обновљена је и привлачи многе посетиоце.

Демре је изграђен на рушевинама Мире, града у ком је светац, поштован у готово свим хришћанским црквама, живео.

Према до сада пронађеним документима, турски археолози верују би тело свеца и даље могло да буде у комплексу храма који је пронађен у Анталији.

Они кажу да је храм који је сада под земљом, готово нетакнут, али је недоступан, због тога што се између њега и нове цркве налазе рељефи и мозаици који морају бити очувани.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име