“Литије у Црној Гори су пример, не само за верујући народ и не само за Србе, већ за цијели свијет”, изјавио је за Радио Београд хуманитарац, оснивач организације “Солидарност за Косово” Арно Гујон.

Он оцјењује да у Европи последњих деценија нисмо имали ништа слично.

“Последњих деценија нисмо имали окупљања људи око нечега што их превазилази. Имали смо окупљања за на примјер пензијско осигурање, или томе слично, али никада за нешто што је узвишено. “

“Ти људи који демонстрирају у Црној Гори, не могу ништа да добију за то на крају мјесеца, неће добити повишицу, могу само отказ да добију! Они то раде зато што желе да потомци буду оно што су они данас, исто што су и њихови преци били – Срби и православци. То је нешто невиђено до сад!”, сматра Гујон и додаје да су литије у Црној Гори против Закона о слободи вјероисповести, такође показатељ да је СПЦ најживља црква у Европи.

“И то што се на литијама и молебанима спомиње Косово и Метохија – то не чуди, јер Косово и Метохија није само географски појам, већ идентитетски, историјски и културолошки. То је нит која повезује све Србе гдје год живјели и кад год живјели. Оно повезује данашњег Србина са Србином од прије три вијека, или пет, оно везује Србина из Њемачке и Србина у Црној Гори. Вјерујем да ће тако и остати.”

Арно Гујон, коме је ово 15-та година хуманитарног рада на Косову и Метохији каже да, када је 2004-те, са 19 година, са братом основао хуманитарну организацију, није знао ни слутио да ће остати на Косову и Метохији.

“Мислио сам да ће се ситуација побољшати и да ће наша помоћ бити непотребна. На жалост, погријешио сам. Сад им је помоћ потребнија више него икад. Такође знам да Срби на КиМ никад неће одустати, а на нама је да будемо уз њих”, закључио је Гујон и најавио наставак хуманитарног рада.

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име