Још откад што је митрополит Амфилохије 2012. године пробудио духовни живот у Доминиканској Републици, родила се идеја о градњи прве православне цркве на Kарибима. А онда је, по његовом благослову и уз велико залагање свештенства и верника, никао храм Христовог Преображења у Пунта Kани, у коме је прва литургија служена на дан Свете Тројице.

Храм је урађен по пројекту Саве Ристића а по угледу на Херцеговачку Грачаницу, али са криптом која је посвећена Цару Лазару и Светом Александру Невском.

Храм краси јединствена икона где два Светитеља, цар Лазар и Александар Невски, држе у рукама Херцеговачку Грачаницу и стоје на Доминиканском острву.

ПРАВОСЛАВНИ ДУХ НА KАРИБИМА: Отац Евстатије причешћује најмлађе вернике

„Овај храм је за кратко време постао место окупљања свих православних верника на острву, не само Срба, већ и Руса, Украјинаца, Бугара, Румуна, Грузијаца, а ова икона је симбол јединства православних словенских народа. Два велика светитеља нас на овај начин стално напомињу да сведочимо истину православља“, каже  оснивач ове парохије архимандрит др Евстатије Милош Аздејковић.

Он додаје да је јуче потписан још један веома важан уговор за даљу изградњу храма, који је добио свој кров и зидове, али сада у њему треба да се уради фасада и друге неопходне ствари да би имао све одлике православне светиње.

-Данас смо потписали трећи уговор са компанијом која је и до сада изводила радове на храму Преобразења Господњег у Пунта Kани. Власник компаније ЈВР Цонстриуцтион Јосé Васqуез се састао са мном и Анђеликом Грибовом, секретаром наше црквене општине, да би ставио потпис на уговор о аоблагању фасаде храма каменом. Иста компанија је изводила радове на криптама Св. цара Лазара и Св. Александра Невског, те параклиса Св. Василију Острошком и Св. Kсенији Петроградској. Рок за завршетак радова је 100 дана у чему ћемо надам се успети, уз Божију помоћ и прилоге добрих људи, које позивам да нам помогну, каже отац Евстатије.

Сви који желе и могу да помогну могу то урадити из Србије или били које земље на свету, према упутсву и на рачуне које можете видети овде доле…

 

 

Serbian Times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име