Математичка гимназија и до сада је имала у клупама апсолутне победнике бројних интернационалних надметања, али први пут бележи да је један њен ђак завредео чак пет златних олимпијских одличја у исто толико различитих категорија на једном научном првенству. На Међународној „Стемко” олимпијади недавно одржаној у Сингапуру Андреј Дробњаковић, ученик другог разреда Математичке гимназије, освојио је пет златних медаља из – физике, хемије, биологије, математике и инжењерства. На овом научном вишебоју, појединачно и тимски, заслужио је сва најзначајнија признања која су се могла завредети. Проглашен је апсолутним победником олимпијаде која је одржана од 2. до 6. јуна, а на којој је био једини такмичар представник Србије.

Поносан је на успех који је постигао. За њега је ово било такмичење за памћење, не само због шаке освојених златних медаља него због тога што је себи поставио тежак изазов с којим је маестрално изашао на крај.

– Морао сам да урадим 120 задатака за три сата. То је захтевало огромну концентрацију сваког од 180 минута такмичења. Изазов који сам себи поставио и тежина такмичења су, осим освојених медаља, оно по чему ћу памтити ову олимпијаду у Сингапуру – каже Андреј Дробњаковић за „Политику”.

Сингапур је само једна прича у мозаику успеха овог сјајног младог момка који ипак највише воли физику, напомиње за наш лист Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије. Као ученик другог разреда такмичио се са четвртацима и завредео место у тиму репрезентације Србије за предстојећу Међународну олимпијаду из физике, што је резултат који је постигло свега неколико наших ученика откако учествују на овом престижном такмичењу.

– Осим тога победник је државног првенства из хемије и надамо се да ће бити члан српског тима и на олимпијади их хемије. Била бих изненађена да не буде тако, макар звучала нескромно. Кад заврши Математичку гимназију, Андреју је велика жеља да студира чувени МИТ – Масачусетски институт технологије, Харвард или Принстон, али и да се након студија врати у Србију – истиче Катићева.

На олимпијади у Сингапуру Андреј се, у појединачној конкуренцији, такмичио из физике, хемије, биологије и математике. Испрва, каже, није планирао да се опроба у све четири дисциплине. Олуку да искористи могућност која по пропозицијама надметања постоји – да истовремено решава задатке из четири различита предмета, донео је непосредно пре надметања. За три сата колико су остали кандидати користили да ураде задатке из једног предмета, он је решио четири теста и сваки беспрекорно! Затим је одлучио да учествује, додатно и у екипном инжењерском изазову. Био је члан тима који су чинили и ученици из Узбекистана, Вијетнама и Казахстана. Та група младих талената у једну екипу окупљена је непосредно на олимпијади у Сингапуру и била је најбоља. У свим категоријама у којима је наступио на овој међународној олимпијади Андреј Дробњаковић био је најуспешнији.

– Вести не могу бити лепше. Имали смо у ранијим генерацијама деце која су била апсолутни победници различитих међународних такмичења, али ово јесте први пут да је један наш ученик освојио пет златних медаља и признање да је убедљиво најбољи од свих учесника. Такмичење траје три сата. Да појасним, предвиђено је да за једну дисциплину такмичари имају 180 минута на располагању да реше задатке. Андреј је за то време урадио четири различита такмичења, укупно 120 задатака из физике, хемије, математике и биологије. И то учествујући у финалу, јер се финале из свих дисциплина одржавало у Сингапуру – појашњава за „Политику” Мирјана Катић, директор Математичке гимназије.

Квалификације за ову међународну смотру знања одржане су онлајн, а учествовала су деца из свих крајева света. Катићева истиче да је у квалификационом кругу када је Андреј постигао најбољи резултат којим се и пласирао у финале, учествовало 15.000 ученика са свих меридијана.

– Андреј је у квалификацијама био апсолутни победник из хемије, што каже наш народ, за копље бољи од других. И остали наши ученици који су учествовали у квалификацијама, а било их је око 50, постигли су сјајне резултате, али је Андреј био изванредан. Зато сам одлучила да ће он путовати у Сингапур. Ситуација је таква да школа није била у могућности да обезбеди трошкове котизације и пута за више деце, јер то уопште није једноставно. Како је сада отишао Андреј, тако ће убудуће и сваки ученик који се на исти начин издвоји знањем. Он је самостално у последњем тренутку донео одлуку о томе из чега ће све да се такмичи. Веровао је у себе. Деведесет одсто финалиста такмичило се из једног предмета, тек неколицина је одабрала да наступи у две дисциплине, а он у четири, и у све четири је први и што је за нас веома битно, први пут је наш ђак први и из биологије, навикли смо на олимпијске медаље из математике, физике, хемије… – разјаснила је директорка Математичке гимназије.

Ово је ново такмичење, каже она, а изненађење у Сингапуру, како наглашава, било је прављење тимова за инжењерски задатак. Катићева сматра да је то будућност такмичења.

– Ако мене питате, тако ће убудуће изгледати водећа светска такмичења, неће се радити само задаци на тестовима него ће се стечена научна знања примењивати у решавању реалних проблема – закључује директорка Математичке гимназије.

 

 

 

politika

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име