Анђели су створени пре ичега другог, а сами нису ничега створитељи. Анђели су по природи божански духови, другостепене светлости, невештаствени пламен огњени, хитропокретни умови. Они су словесни, самовласни (имају слободну вољу да сами одлучују), по благодати Божијој су бесмртни, троми су на зло али не и сасвим непокретни; ипак сада су заиста непокретни на зло, али не дакле по природи, него по благодати Божијој и својој добровољној блискости Добру. Разликују се по слави, достојанству и служби. Деле се у девет чинова, који су расподељени у три јерархије:
СЕРАФИМИ – распаљују огњену љубав према Богу
ХЕРУВИМИ – просвећују премудрошћу и богопознањем
ПРЕСТОЛИ– разумни и по благодати богоносни, изливају силу правосуђа на престоле земаљских судија и владара
ГОСПОДСТВА – господаре нижим чиновима, нису робови већ служе са радошћу, дају силу и мудрост земним господствима, уче нас да владамо вољом и осећањима
СИЛЕ – дају силу чудотворства и помажу послушницима и слабима
ВЛАСТИ – кроте демоне, одбијају искушења, помажу подвижницима
НАЧАЛА – начелују нижим чиновима, брину за државе, народе, племена, уче нас да поштујемо старешине, и узводе достојне на старешинство
АРХАНГЕЛИ – благовесте, пророкују, укрепљују веру
АНГЕЛИ – јављају мање тајне и намере Божије, подстичу на врлину
Само највиши чин прима светлост и познање од самог Бога, а сви нижи чинови се просвећују и примају тајне од виших чинова. Они за светлошћу и познањем Божјим чезну, па Бог и човеку открива тајне свога домостроја преко њих, не зато што су му они неопходни, већ зато што у то „анђели желе завирити“ (1.Пт 1:12). Не треба им ни језик ни слух, него без изговорене речи предају један другоме властите мисли и одлуке. Они увек чине само једно: служе Богу и хвале га песмом.
Они се сви заједно називају ангелима (весницима), зато што сви служећи Богу учествују у нашем спасењу; мада то није њихова једина служба, они су због ње Светим Духом у Светом Писму добили име. Сходно томе се и серафими као највиши и Богу најближи чин називају арханђелима (тј. „наданђелима“), што у овом случају није назив чина, него службе (да их не поистовећујемо са осмим анђеоским редом).
Они нас заступају код Бога, молећи се за нас и уз нас, те нам доносе Божије дарове. По образу девет ангелских чинова постоји на земљи саборна Црква Православна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име