ЦРКВЕ могу добијати аутокефалност само у духу свеправославног дијалога и при свеопштем сагласју – наглашава се у саопштењу о резултатима сусрета поглавара помесних православних цркава који је у току у Аману, главном граду Јордана који је у време раног хришћанства носио име Филаделфија.

Испод коминикеа су се потписали патриарси – Јерусалимски Теофил III, Московски Кирил и Српски Иринеј, предстојатељ Цркве Чешких земања и Словачке митрополит Ростислав и представници  Румунске и Пољске цркве.

Патријарх Кирил је рекао да учесници сусрета у Аману имају „глобални задатак градње канонског поретка и јединства Цркве» јер је и поретку и јединству „упућен озбиљан изазов“.

Према његовим речима, „ефикасно оружје Цркве треба да буду братска љубав и чување јединства», а такође „заједничка молитва и заједничко, слободно доношење одлука соборним разумом“.

Кирил је још додао да сусрет у Аману означи „почетак отвореног, објективног, непристрасног разматрања проблема на независном и неутралном терену.

У саопштењу се додатно прецизира:

„Одлуке о питањима општеправославног значаја, укључујући давање аутокафалности црквама, морају се доносити у духу свеправославног дијалога и  јединства и при свопштем православном сагласју. Општеправославни дијалог је неопходан и ради помирења и оздрављења црквене ситуације у Украјини“.

У Аману је дата подршка канонској цркви у Северној Македонији и Црној Гори. Уз наглашавање да се дијалог мора водити „у оквирима Српске православне цркве уз свеправославну подршку“.

Власти Црне Горе су позване да поштују право Српске цркве на имовину.

У Аману је договорено да се до краја 2020-те одржи ново свеправославно окупљање и да се на њега позове и Цариградски патријарх Вартоломеј.

Потпуно је неизвесно да ли ће позив бити прихваћен јер договор поводом аутокефалности фактички ту компетенцију одузима Цариградској патријаршији.

Он је демонстративно одбио да дође у Аман, оценивши да је то било „породично окупљање“.

Fakti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име