Читав наш живот овај који познајемо је припрема. Припрема за улазак у дворану, дворану пуног живота. Међутим од тога како се припремамо зависи и наш живот, како ће се он одвијати. Оно што не можемо да бирамо је у чијој утроби се спремамо. Како нас наш доносилац на свет спрема и на који начин нам пружа добар старт. То је оно што не можемо да бирамо.

Не можемо ни да бирамо шта ће са нама бити када се родимо. Да ли ће нам дати довољно љубави, да ли ће нам дати довољно знања , искуства, мотива или ћемо једноставно остати ускраћени за то. Оно на чега можемо утицати је трагање, трагање за оном искром мотива који ће нам дати могућност да себе остварујемо у пунини.  А шта је потребно за то?, потребно је да постанемо свесни да се треба спремати и да је сваки тренутак нашег живота нешто што мора да има неку покретачку тачку, а покретачку тачку имамо када имамо циљ, циљ шта желимо да остваримо и куда желимо да идемо.

Ране припреме почињу учењем разних вештина. Зато родитељи треба да су активни, да своју децу на раном узрасту уче основним вештинама. Које су то основне вештине?, спремање играчака, спремање кревета, помагање родитељима у кући. Остваривање свих оних задатака које и родитељи раде само у оној вредности у којој то деца могу према узрасту. И онда како растемо децу треба уводити у све нове, и нове вештине и изазове. Јер како се спремамо телесно, и душевно и духовно тако ће нам и бити. Ако смо у добром здрављу у доброј кондицији у дисциплинованом животу ако смо спремни на разне опасности, а што човек више познаје непријатеља то се мање плаши. Тако да контрола страха настаје онда када упознајемо своје изворе страха. А када смо стално окружени непознатим , ми смо стално у страху. Човек који не зна пуно, који није искусио пуно он је испуњен страхом и он ништа не може да уради јер њега ће живот брзо однети. И мали поветарац, да не говоримо стихији невремена ће однети његов живот.

Зато су припреме важне. припреме у физичкој спреми. Учите децу да заволе да вежбају, да заволе да тренирају. Учење борилачких вештина је незамењиво, јер тиме и симболично и практично учимо себе да се суочимо са непријатељем и да можемо некад једноставно контролисати  ситуацију у којој се налазимо. Јер борба између припремљеног борца и не припремљеног изгледа смешно, припремљени борац ће неприпремљеног за пар секунди бацити на земљу или му одузети живот. А припремљени борац са припремљеним борцем то је већ права борба.

И спремајмо своју децу, учимо их да буду спремни јер то ће некад сигурно затребати. Дисциплинован живот. Спавање на време, устајање на време, остваривање дана као да је последњи јер мера нашег живота јесте тај један цео дан који живимо јер не знамо да ли ћемо се следећег дана пробудити. И онда сваки дан постаје припрема. Устајемо и имамо јасне циљеве, шта ћемо тога дана да радимо. Које ћемо вештине стећи а циљ је да пронађемо у себи смисао и да нађемо у себи смирење, смирење у које знамо куда идемо. Јер када смо хаотични, када једног дана желимо једну ствар, другог другу, трећег трећу ми онда не знамо куда идемо и куда се крећемо. Мора постојати циљ и мора постојати учитељ ка томе циљу. Не можемо сами, јер када покушавамо сами нешто да урадимо, вртимо се у круг као мачка око свога репа.

Дакле припрема нашег организма, наше душе, духа и тела и рад на себи. Рад на стицању вештина, бављење спортом, учење умних вештина начина размишљања, и закључивања кроз читање, дијалоге, дискусије, поштовање туђег мишљења, отвореност ка новом искуству и учење да постанемо биће мира и оно које ће мир исходити из себе а показати агресију када је њој место и када она позива. И ту агресију контролисати. без те припреме ми смо као флаше бачене у мору, носе нас струје и  иду ко зна где, не владамо својим животом. Ако стално радимо на себи отварамо се ка духовној стварности. Отварамо се ка оном који нам је живот удахнуо ка Творцу и слушамо речи које кажу: “ Ево, то је припрема, то је почетак за улазак у дворану правог живота остварености онога зашта смо се спремали. Налажењем мира и љубави у себи и када имамо ту спремност онда нам нико и ништа не може. Онда и болест на коју наилазимо ће проћи а ми ћемо остати победници.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име