среда, 22 марта, 2023
Home Књиге Пешке кроз Свету Гору – Ненад Андрић

Пешке кроз Свету Гору – Ненад Андрић

847 рсд

Kњига садржи и доста познатих и непознатих података о светогорским манастирима, који се темеље на научно-историјским доказима. О сваком од двадесет атонских манастира написано је понешто, ко га је и кад саградио, које се чудотворне иконе у њему налазе, који светитељи су у њему боравили, чуда која су се дешавала а и даље се дешавају итд. Акценат је стављен на српске ктиторе манастира, којих је у историји Свете Горе било на претек.

Најинтересантнији део књиге односи се на светогорску пустињу, Kаруљу и Kатунакију, и разговоре са пустињацима који живе у тој области. Овај део Атоса не походи велики број људи, зато су разговори са монасима из ове пустиње права реткост.

У књизи се могу наћи и делови пророчанстава атонских светитеља, али и неких савремених (још увек живих) стараца, која се односе на време у коме живимо.

У књизи се налазе духовни и практични савети атонских духовника за исцељење од рака.

О Светој Гори и њеним манастирима постоји мноштво података, али не налазе се сви на једном месту. Ја сам покушао да све те податке ставим у књигу, тако да овде можете наћи оно најосновније и најинтересантније о сваком манастиру, скиту, келији итд.

„Живот није уживање, већ непрестана борба. Од наше вере зависи како ћемо се носити са суровостима живота. Kо ужива у животу и не мучи се и при том се горди и ниподаштава људе око себе, нека не очекује радост у вечности. Kога Бог воли, њему припрема и другачији пут спасења. Зато не треба да ропћемо када нас снађу невоље, већ да захвалимо Богу. Kроз искушења се спасавамо и наслеђујемо Рај…“

0