“На Зејтинлику је невероватна туга и тишина. Људи долазе, остављају цвеће и уписују се у књигу жалости”, каже Kрстимир Цопас, наследник чика Ђорђа Михаиловића, чувара српског војничког гробља у Солуну.

Легендарни Ђорђе Михаиловић, преминуо је 02. јула у својој 96 години. На месту чувара српског војничког гробља наследио је свог оца Ђура Михаиловића 1961. године. Тај посао часно је обављао пуних 60 година, а многи српски туристи на гробље у Солуну враћали се се управо само да би посетили чика Ђорђа.

Чика Ђорђе се са места чувара Зејтинлика повукао 2021. године, а након скандалозног понашања његовог првобитног наследника Предрага Недељковића из Kраљева, место чувара гробља преузео је Kрстимир Цопас, који већ тридесет година живи у Солуну.

По оцу Грк, а по мајци Србин, Kрстимир је једном приликом истакао да његови преци не леже на Зејтинлику и да је посао добио захваљујући поверењу које је стекао.

-Ја сам већ 30 година у Солуну. Сарађивао сам кроз грађевинску фирму у којој сам радио са нашим конзулатом овде, и стекао сам поверење, тако да су ми понудили да постанем чувар – рекао је Kрстимир.

Kако је наследник чика Ђорђа истакао данас за “Прву ТВ” у Солуну влада тишина, а тако је и на Зејтинлику.

-На нашем војничком гробљу је невероватна туга и тишина због нашег чувеног деда Ђорђа кога смо изгубили. Долазе људи стално, остављају цвеће, долазе да се упишу у књигу жалости. Јако је велика туга. Сахрана се још не зна, а биће сахрањен на “Зејтинлику” – каже Kрстимир и додаје:

-Наше гробље ће увек функционисати. Деда Ђорђе ме је увео, дао ми је прве кораке на послу. Тако да смо од почетка 2022. године на овом нашем часном српском послу и трудићемо се да будемо чувари нашег српског војничког гробља и да дамо све од себе да сачувамо ово наше место – каже Kрстимир.

До самог краја са чика Ђорђем била је и Олга Тасић, која каже да је чика Ђорђе до самог краја желео да им пренесе што више свог знања.

-Чика Ђорђа знамо много година и ја и Kрстимир. Пуно прича и пуно лепих момената са деда Ђорђем, тако је било и до краја. Увек је желео да подели још неку причу са нама, желео је да пребаци све своје знање нама. Иако познајемо наше податке и чињенице, али наше људе увек више занимају личне приче војника сахрањених овде, и то је оно што је деда Ђорђе желео да знамо – каже Олга Тасић за “Прву”.

Чика Ђорђе, како су га сви звали, био је чувар “Зејтинлика” од 1961. године, наследивши Ђура Михаиловића, чији је отац, Сава, Србин из Грбања покупио своје пале ратне другове, сахранио их и са њима остао до своје смрти.

Читавих 60 година чика Ђорђе је обављао ову дужност, а како није имао мушког наследника, већ само једну ћерку, поставило се питање ко ће га наследити.

Предраг Недељковић из Kраљева један је од оних који је био виђен за заменика чика Ђорђа, међутим, након што му је уговор истекао на том месту, није продужен. Kако су медији писали у то време, Недељковић се опијао, био арогантан и груб, како према туристима, тако и према чика Ђорђу. Тадашњи министар спољних послова Никола Селаковић истакао је тада да ће “држава умети да заштити нашег честитог старину Ђорђа Михаиловића и наше војничко гробље Зејтинлик од самовоље, бахатости и недоличног понашања појединаца. Чувари наше светиње могу да буду само изванредни људи, који су морално и на сваки други начин достојни величине наших предака на Солунском фронту, а Предраг Недељковић није таква особа”.

За новог наследника изабран је том приликом Kрстимир Цопас, пола Србин, пола Грк, који већ 30 година ради и живи у Солуну.

 

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име