Прво, цела изрека заправо гласи: “Од Кулина бана и добријех дана”, али зашто су та времена била “добра, стара” није најјасније.

Кулин је био босански бан који је владао најкасније од 1180. године до око 1204. године. Према писању Мавра Орбина он је наследио првог босанског бана – Борића, и владао 36 година.

У “Немањићима” се то не помиње, али Кулин Бан и Стефан Првовенчани били су у много блискијим односима него што је то приказано. У серији, Стефан каже да ће им Кулин помоћи јер је његова сестра Стефанова стрина, удата за његовог покојног стрица. Ово јесте тачно – Кулинова сестра била је супруга захумског кнеза Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање, али породични односи били су за нијансу компликованији јер је Кулин био ожењен Војиславом, сестром Стефана Немање и Мирослава!

Ово није било нарочито необично у Средњем веку. Како би учврстиле савез обе владарске куће су дале по ћерку, а тако је заправо на Кулиновом двору, као савезнике, Стефан Првовенчани имао и стрину и тетку.

Осим овога, Кулин никако није могао бити вршњак Стефана Првовенчаног већ пре његовог оца и стрица. Од Стефана је дакле морао старији бар двадесетак година што и потврђује чињеница да је преминуо током Стефановог сукоба са Вуканом.

И то је фактички све што се поуздано зна о овом владару! Име Кулина бана незаобилазно је у уџбеницима, али заправо се само претпоставља како је изгледао, сумња зашто је био омиљен толико да се његово име помиње до данашњих дана, а не зна се чак ни где покопан!

У народним предањима је остало веровање које је попримило и митске размере о “срећним данима” и изобиљу које је владало у Кулиново доба, али историјске чињенице овог владара не могу да нарочито издвоје ни од претходника ни од наследника.

Објашњење можда треба тражити у једном историјском извору који ипак јесте остао иза овог владара – у Повељи Кулина бана издатој Дубровчанима 29. августа 1189. године. Овим документом, владар Босне је дубровачким трговцима јемчио слободу трговине без уобичајених царина које су важиле у околним земљама.

Од овога је користи имало и домаће становништво које је тако, по први пут, добило трговачка “врата у свет”.

Ако је ово тумачење тачно, “добра времена” Кулина бана заправо су се односила на Дубровчане и могуће је да је изрека тамо и настала.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

istorijskizabavnik.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име