Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је синоћ свечаности у Великој дворани Коларчеве задужбине којом је обележено 120 година постојања Политике, најстаријег дневног листа на Балкану.

Тим поводом, Његова Светост честитао је свим запосленима значајну Политикину годишњицу:

„Током ове календарске године, прослављамо два важна јубилеја за српску културу, за српску писану, односно штампану реч. Раме уз раме стављам 530 година Цетињског октоиха, најстарије српске штампане књиге и 120. годишњицу “Политике”, најстаријег и најутицајнијег дневног листа у овом делу Европе. Оба јубилеја сведоче о континуитету наше културе, нашој духовној самосталности, савремености, спремности да усвајамо и примењујемо нова знања. Стога сам уверен да и данас, као и пре 530 или пре 120 година, треба без комплекса и претераног двоумљења да прихватамо и користимо савремена достигнућа, а при том колико је год то могуће, сачувамо постојање вредности претходних епоха.

У то име, у име данашњег и у име будућих поколења која ће као цетињски штампар, јеромонах Макарије Хиландарац и као оснивач Политике, Владислав Рибникар користећи нова сазнања и могућности доприносити напретку нашег народа, од срца вам честитам 120. година постојања!“

 

 

СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име