Јосиф Висарионович Стаљин, некадашњи председник централног комитета комунистичке партије СССР-а, на власти је био од 1922. до своје смрти, 1953. Остао је упамћен као један од најозлоглашенијих владара икада, одговоран за неколико милиона смрти.

Неки од Стаљинових најпознатијих цитата су следећи:

1. Довољно је да људи знају да су се избори одржали. Људи који гласају не одлучују ништа. Људи који броје гласове одлучују о свему.

Стаљин је одувек био спреман да учини шта год је потребно да дође на власт. За то је најбољи пример Лав Троцки, који је имао веће право да заузме позицију председника, али то Стаљин није дозволио.

2. Смрт решава све проблеме. Нема људи, нема проблема.

Стаљин је за време своје владавине простим убијањем решавао већину проблема. Познато је да је желео да умањи утицај Украјине у СССР-у. Доказ тога је догађај Голодомор (1932-1933).

Наиме, услед санкција, настала је огромна глад у Украјини, која је за последицу имала 4 милиона мртвих. Још један пример је Велика чистка, која представља убијање политичких противника и људи који су издајице режима. Критеријум за овакве титуле није био нарочито тешко испунити. Коначне процене историчара говоре да је он одговоран за смрт минимално 15 милиона људи.

3. Идеје су много снажније од оружја. Ми никада не бисмо дозволили да наш непријатељ има оружје, па зашто да им дозволимо да имају идеје.

За време дуге владавине Стаљина трајала је и јака комунистичка пропаганда. Постоје и занимљиве слике које су, сада, очигледно лажне и приказују брижног Стаљина поред Лењина на самрти. Тада су стваране како би Стаљин свој кредибилитет стварао преко самог оца револуције.

4. Када будемо вешали капиталисте они ће нам продати уже које ћемо користити за вешање.

Огромне разлике између капитализма и социјализма су свима познате. Поред марксистичке идеологије о стварању социјалистичког уређења која захтева глобалну револуцију, за време Стаљина настао је стаљинизам, који се залаже за социјалистичко уређење унутар само једне државе.

5. Уколико било који министар спољњих послова почне до смрти да брани „мировну конференцију“, можете бити уверени да је његова влада већ издала наруџбу за нове бојне бродове и авионе.

Сасвим неизненађујуће, Стаљин је био веома сумњичав када је у питању политика. Једном је чак упоредио искреног дипломату са сувом водом, а овај цитат можда уопште временом неће изгубити на вредности.

6. Папа? Колико дивизија он има?

Ова смешна изјава говори о томе колико је Стаљин поштовао папу и уједно показује шта је било мерило Стаљиновог поштовања према некоме.

7. У совјетској армији је потребно више храбрости да се повучеш него да нападаш.

За време Другог светског рата, војници Совјетског савеза су заиста имали веће шансе да преживе одласком у бој, неко повлачењем. Ако би се војник повукао, био је првом приликом стрељан.

8. Смрт једног човека је трагедија. Смрт милиона је статистика.

 

 

kultivisise.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име