Kампања за прогон хришћана у Јерусалиму

Други извештај сачинио је Патријарх јерусалимски г. Теофил о прогону хришћана у Јерусалиму од стране разних екстремистичких група, истичући да се суочавају са јасном и активном претњом. Његово Блаженство наставља своју међународну кампању за решавање овог веома важног проблема.

Говорећи за руски лист „Известија“, Његово Блаженство је поменуо и чињеницу да пандемија има ограничене посете светињама, изразивши, међутим, наду да ће ове године ситуација бити нешто другачија и да ће ходочасници моћи да стигну до Васкрса у Свету земљу.

„Суочавамо се са јасном и активном претњом“

Патријарх Теофил је првобитно био позван да одговори на недавне акције у вези са међународним апелима вођа јерусалимске цркве да обзнане прогон хришћана у Светој земљи.

„Данас се суочавамо са јасном и активном претњом. Хришћани свуда треба да брину о својој браћи и сестрама у Светој земљи. Претња нашег истеривања је стварна. Деценијама смо сви, нажалост, превише навикли да израелске екстремистичке групе опаким методама одузимају имовину хришћанским породицама и црквеним институцијама. „Сада њихова инвазија прети да се даље шири“, рекао је он, додајући да „ако ове екстремистичке групе заузму стратешке поседе дуж руте хришћанских ходочасника кроз Јафа капију, још више Хришћана ће напустити Јерусалим и милиони ходочасника из целог света проћи ће кроз невероватно отказивање духовног путовања живота. Осим тога, губитак хришћанске заједнице, заједнице која пружа образовање, медицинску негу, хуманитарну помоћ људима свих конфесија у региону, катастрофално ће утицати на најугроженије и трагично ће засенити град Јерусалим као верску престоницу света. .

 

Оптимистичан за овогодишњи Ускрс

Његово Блаженство је деловало оптимистично за овогодишњи долазак ходочасника у време Ускрса, јер су последње две године због пандемије корона вируса постале тешке.

Он је детаљно поменуо посете светим ходочашћима и прослављање Васкрса: „Пандемија корона вируса је очигледно много променила у нашем свету. У Светој земљи тугујемо због одсуства ходочасника. Наша света дужност је да пожелимо добродошлицу свету на ова Света ходочашћа. Ове године се надамо да ћемо пружити гостопримство већем броју ходочасника, али схватамо да би укупан број посетилаца могао остати релативно мали.

Позивам све да упамте да се ходочашће може одржати било где. Постоји толико много путовања на која можемо да одемо, и физички и ментално, у иностранству или унутар наших заједница. Постоји толико места на која можемо да идемо и искуства која можемо да поделимо која нас приближавају Христу. На Васкрс славимо Васкрсење Христово, а на Педесетницу препознајемо да је он свеприсутан у заједници силом тог Светог Духа.

 

Превела са Грчког редакција

orthodoxianewsagency

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име