Након повратка у Србију, Њихова краљевска Величанства Принц Филип и Принцеза Даница Карађорђевић посветили су се очувању традиције, чувању успомене на нашу славну историју и славне претке, који су утемељили модерну српску државу и поставили корене које ми данас, имамо задатак да очувамо и надоградимо.

 

Сада, када је протекло одређено време, какви су ваши утисци након повратка у Србију? Колико се за вас разликује живот у Србији, од живота који сте водили у Лондону?

П.Д. и П. Ф. : Наш повратак у Србију је једна од најбољих одлука које смо донели. Неопходно је вратити се коренима и колективном идентитету Србије, земље којој припадамо. У данашње време је више него икад важно бити уз свој народ, подржати када је тешко и зато је важно што смо се ми одлучили на тај корак у сред пандемије корона вируса.  Наше обавезе у Србији су значајне, и овде смо део друштвеног и јавног живота, и у тој мери се нас живот разликује од нашег живота у Лондону. Наш рад и наши пројекти окренути су нашој земљи и нашем народу, култури и традицији које морамо сачувати и заштитити. Користимо своју позицију да дамо глас младима, појединцима и свима који правим вредностима доприносе нашем друштву.  Заједно, нашим ставом и присуством, стварамо визију одрзиве будућности за све нас и нашу децу.

 • Да ли сте задовољни начином на који вас је шира јавност прихватила и како су, пре свега прихваћене ваше иницијативе за учешће у јавном животу Србије?

П.Д. и П. Ф. : Наше присуство и стил рада и живота је у Србији веома лепо прихваћен, као и све наше активности. Многи у нама виде наду и сећање на нешто што је било племенито. Поштујемо историју, подсећамо на значај јединства, породице у времену када се све води ка општој отуђености, раздвајању.

 • Део ваших активности била је недавна посета Косову и Метохији. Како је посета протекла и какве успомене сте понели са Косова?

Боравак на Косову оставио је снажан утисак на нас. Косово је импресивно, посебно. На њему може да се додирне историја. Да се осети колико је ту проткано драме и љубави у исти мах. Човек је тамо обузет емоцијама, посебно када се зна колики значај оно има за српско духовно и национално биће. Тешко је све то речима описати, мора да се осети уживо, да виде иконе и буде у средишту средњовековне културе, идентитета и корена српског народа. Све то оставља велики траг на посматрача па самим тим и на нас. Спаљени и срушени манастири и цркве дубоко повређују, заболе, задиру у болне делове наше колективне прошлости коју сви носимо у генима. Али нада је ту, обнавља се срушено, будимо се и славимо Васкрснуће.

 • У току је процедура оснивања ваше фондације. Чиме ће се Фондација бавити и шта сте себи поставили за главни циљ када сте одлучили да оснујете Фондацију?

П.Д.и П.Ф. : Оснивањем “Краљевске фондације принца Филипа и Принцезе Данице од Србије” смо желели да све наше активности, рад и посвећеност ставимо под један кров. Да то буде основ наше делатности и у којој мери ми можемо да допринесемо наšем друштву, и нашој земљи. Примарна активност фондације је заштита културне баштине, вредности и традиције породице Карађорђевић.  Међутим нисмо се ограничили једном делатношћу јер постоји мноштво циљева на којима бисмо могли да радимо и који обухватају домен у којем смо професионално јаки, идеје које желимо да подржимо и које захтевају већу медијску присутност. Пројекти заштите животне средине, одрживи развој, култура и уметност, млади, спорт и здравље само су неких од пројеката на којима ћемо радити у будућности.

 • Династија Карађорђевић има огроман историјски значај за Србију. Карађорђе је оснивач и утемељивач модерне српске државе. Шта суштински, значи презиме Карађорђевић и шта би оно, данас требало да представља за Србе и Србију?

П.Д. и П.Ф. : Као што сте рекли, историјски значај династије је наше велико наслеђе које  смо сви у обавези да чувамо а посебно ми који смо директни наследници лозе Карађорђевића. Данас династија Карађорђевић треба да негује вредности које нас везују за наше славне претке, културу и традицију али у новом и модерном облику као спој модерног и традиционалног. То је принцип којим се водимо, оно што представљамо и наша визија за будућност и очување Краљевске династије Карађорђевић.

 • Често вас у новинским извештајима о активностима којима сте посвећени, а кроз призму, харизме, потенцијала и пре свега, хуманитарног рада, пореде са Принцем Вилијамом и Принцезом Кејт Мидлтон. Колико вам такво поређење значи и да ли вам прија?

П.Д и П.Ф. : Принц Вилијам је наследник трона једне од највећих краљевских породица на свету. Заједно са својом супругом Кејт, Војвоткињом од Кембриџа представљају модерну британску краљевску породицу, како у активностима тако и својим наступом. Задовољство нам је што нас везују за пар који доводи монархију на један савремени ниво, доступан свим генерацијама. То нам даје још већи мотив да верујемо у значај и будућност наше династије, и зато ћемо се потрудити да дамо свој допринос очувању корена и традиције краљевске породице Карађорђевић. Чланови краљевских породица широм Европе припадају једној великој краљевској наднационалној породици и то је велики капитал који може бити само од користи свакој од земаља која има своје представнике међу њима.

 • Иако сте млада, модерна породица, окренути сте породичним и традиционалним вредностима. Колико је тешко направити баланс између модерног и традиционалног и да ли је то, у овим турбулентним временима тежак задатак?

П. Д. и П. Ф. Породица је основ, усидрење, благо и љубав коју ми негујемо. Не постоји ништа значајније од породице сто ће нас син Стефан природно научити. Наслеђе и традиционалне вредности стављамо у корист модерних идеја које заступамо. Водимо се принципом да останемо доследни себи, и бас тај спој традиционалног и модерног описује насу породицу, начин живота и нас рад.

 • Шта је то вас чини посебно поносним једно на друго, а шта вас то посебно чини поносним када је у питању ваш брак?

 П.Д. и П. Ф. Снага, истрајност, одлучност, искреност и велика љубав само су неке од карактеристика које одликују наш брак, и нашу визију. Поштујемо једно друго и вредно и доследно радимо на сваком плану, пословно и приватно. Уједињени смо и радујемо се сваком новом дану који проводимо заједно.

 • Које су то вредности којима покушавате да научите принца Стефана и колико се разликују изазови родитељства данас, у односу на време када су одрастале наше генерације?

П.Д. и П. Ф. Пре свега кроз свакодневни живот Стефана учимо породичним вредностима и њиховом значају. Изазов родитељства настаје тамо када покушавамо да одгајамо децу онако како су нас родитељи одгајали а времена  су се променила. Тај свет без телефона, компјутера и уопште без развијене технологије више не постоји. Тако да је значајно да ми као родитељи идемо у корак са савременим начином живота, а централно место наравно има поверење и однос према заједници, као и према наслеђу и свим вредностима које оно носи. Међутим најважније нам је да буде дете, да се игра и у томе ужива, да буди радозналост, машту и креативност.

 • Један од изазова са којим се суочио читав свет, била је пандемија вируса корона. Како сте провели време изолације и шта је оно најважније што би сви требало да научимо из ове пошасти са којом се, још увек боримо?

 П.Д и П. Ф. : Много смо времена провели једни уз друге, и заједно пребродили изазовне тренутке који су били пред нама. У јеку пандемије корона вируса сви смо били ван наше зоне комфора, научили смо да мењамо навике, и подсетили се колико велику моћ адаптације човек има. Породица је стуб. Колико год је сада лако погледати у тај период изолације захвални смо на сваком тренутку који смо заједно провели. Пратили смо и поштовали савете здравствених органа, и били смо дисциплиновани и стрпљиви. Надамо се да су пред нама неки лепши дани, где ћемо бити здравији и када нам вирус корона, на свакодневном нивоу , као што је то било једно време, неће одузимати вољене чланове породице и пријатеље. 

 • Претходна година била је тешка за све, а посебно нас је, као народ и нацију погодио одлазак Његове Светости Патријарха Иринеја. Блаженопочивши Патријарх био је велики пријатељ ваше породице. По чему ћете га памтити, и коју његову поруку посебно носите у срцу као значајну?

 П.Д. и П.Ф. : Од нашег доласка у Србију са Патријархом Иринејем смо се веома често виђали. Можда чак више него са било ким другим. Он нам је био велика подршка и ослонац и није тајна да је пресудно утицао на нашу одлуку да се вратимо у Србију. Последњи пут смо се видели двадесетак дана пред његово упокојење. Били смо на Литургији коју је служио, након тога на ручку, био је сасвим доброг здравља, и видно расположен. Живимо у веома тешким временима за све нас и проблеми и изазови са којима се суочавао блаженопочивши Патријарх Иринеј нису били ни мало лаки и једноставни. Ипак увек је имао благу реч, био спреман да помогне, посаветује. Памтићемо многе наше разговоре, многе његове савете. Непосредно пред смрт, Патријарх ми је поклонио комплет породичних одликовања династије Карађорђевић чији сам носилац али их никада физички нисам добио. Реч је о комплету Краљевског ордена Карађорђеве звезде, Краљевски орден Белог Орла и Орден Круне. Та одликовања биће моја велика успомена на Патријарха Иринeја.

 • За крај овог разговора, шта бисте поручили читаоцима нашег портала које су то вредности којима би требало да се сви, колективно вратимо а које смо, можда помало заборавили?

П.Д. и П.Ф. : Да се вратимо коренима, да покажемо на свом примеру да смо доследни и истрајни у сваком изазовном тренутку који је пред нама. Окренути породичним вредностима, традицији и култури, да негујемо однос према нашим славним прецима, и наравно да се окренемо нашој Православној вери која нам даје снагу и наду да верујемо да ништа није немогуће и неоствариво.

 

Редакција Чудо

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име