У недељу се навршава двадесет година од Погрома на Косову и Метохији у ком је страдало 19 особа, уништено око 900 кућа, протерано 4000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира. Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина тим поводом организују централно обележавање овог трагичног догађаја програмом: “Погром – Награђени злочин“.

Програм за 17. март 2024:

11:00 – Парастос у манастиру Грачаница, праћен полагањем белих ружа испред инсталације „MISSING“ у дворишту Дома културе Грачаница.

11:30 – Откривање споменика убијенима у Погрому 17.марта 2024.

Споменик је рад академског вајара Бранислава Ристића и биће постављен у дворишту Дома културе Грачаница. На откривању споменика ће говорити Дејан Ристић директор Музеја жртава геноцида у Београду и Душица Николић заменица директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије.

12:00 – Свечана академија

На академији ће учествовати: његово преосвештенство Владика рашко-призренски господин Теодосије, помоћница директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Милена Паралић, начелник Косовског округа Срђан Поповић, председседник Српске листе Златан Елек, Ансамбл Венац, Призренски богослови, Хор музичке школе „Стеван Мокрањац“, Балетска школа Грачаница, као и сами сведоци и учесници у страдању током Погрома (Драгана Станојевић, др Драган Перић и Новица Столић).

Покровитељи обележавања су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе Републике Србије, Општина Грачаница и СГ Приштина.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име