У наредним месецима наш портал ће објављивати изводе из књиге „Азбучник вере“ Христа Јанараса у нади да ће вам ови изводи бити повод за прво или поновно читање.

Ова књига нема намеру да убеди читаоца у своја становишта нити да се бори са замишљеним противницима. Не представља никакву ”апологетику” хришћанске вере и не настоји да своја гледишта наметне читаоцу. Она хоће да постигне само једно: да раздвоји оно што јесте хришћанско веровање од онога што није хришћанско веровање; да отклони, колико је то могуће, пометњу која данас постоји у свести људи у вези са истином хришћанске Цркве; да ослободи ту истину од страних јој и туђих примеса које теже да је замене.

Све то треба да буде на једноставан и разумљив начин, доступан такозваном ”просечном човеку”, а нарочито просечном ”интелектуалцу”. Јер,углавном, тај интелектуалац је истовремено и носилац и жртва пометње. Одсечен, по правилу, од животних корена вере, можда и под психолошким притиском формалистичке породичне религиозности, са успоменама, углавном негативним, на површне часове веронауке у школи, данашњи интелектуалац одбацује оно што сматра вером, не знајући у стварности шта је то вера. Ако ипак некад пожели да се обавести о томе шта је заправо то што одбацује, нека постоји барем једна књижица – азбучник или основни приручник – писана његовим језиком, којој може да прибегне.

То је, свакако, веома смео подухват. Јер, немогуће је о извесностима живота говорити Језиком ума, језиком интелекта. Али благовест црквене вере јесте, пре свега, сама љубав Цркве, која ”све трпи”. Она, дакле, треба да поднесе и ово ”напаћено поколење, одгојено логиком и просвећеношћу”,као што вели песник*, и да је упућена на рационалисту који се данас налази у свакоме од нас и који мање-више представља наше ”ја”. И треба та љубав да говори таквим језиком да, не претварајући веру у рационалан систем, тај језик буде разумљив човеку који је данас заточеник своје логике – односно, да пружи к њему некакав мост.

Укратко, овде се нуди ”азбучник вере” који није најпотпунији, нити најбољи. Веровање које се овде излаже јесте православна вера Цркве – књига не говори ништа своје. Али начин излагања и презентирања, у сваком случају, представља индивидуалан покушај који свакако има своје слабости и недостатке. Рекли смо: да би се пронашао прави начин за представљање вере, потребно је много љубави. А љубав није ни сентименталност, ни само добра намера већ највећи подвиг самопревазилажења, односно светости, како учи Црква.

Ако, и поред свега тога, понеко ипак успе да кроз овај азбучник започне са срицањем вере, обистиниће се, по ко зна који пут, апсурд из Силоамске бање: да се са мало праха земаљског отворе човекове очи за чудесност живота.

Аутор

* Томас Стерна Елиот, „Стена“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име