„31. И опет изиђе Исус из крајева тирских и сидонских и дође на море Галилејско кроз крајеве декапољске.

И доведоше к њему глуха и мутава, и мољаху га да метне на њега руку.

  1. И узевши га из народа насамо, метну прсте своје у уши његове, и пљунувши дотаче се језика његова;
  2. И погледавши на небо уздахну, и рече му: Ефата то јест, отвори се!
  3. И одмах му се отвори слух, и раздријеши се свеза језика његова, и говораше правилно.
  4. И забрани им да никоме не казују; али што им он више забрањиваше то они већма разглашаваху.
  5. И веома много се дивљаху говорећи: Све добро чини; и глухе чини да чују и нијеме да говоре.“

                                                          Свето Јеванђеље по Марку, 7:31-37

 

До сада смо у Марковом јеванђељу учили о снази Исусових речи. Његове речи су као семе посађено у земљу које се отвара, расте и доноси плод. Његове речи нису стерилне, већ потентне. Научили смо да је то разлог зашто Исус непрестано понавља: ​​„Ко има уши да чује, нека чује“, јер Исусове моћне речи изговорене су да се чују. Кад се чују душом, почиње њихов посао и раде у нашој души. Његове речи улазе у нас као оплођујуће семе и изазивају да се у нама формира нови живот. Ово је део његовог плана милости. То није нешто што ми радимо сами, већ нешто што он чини нама  и за нас. Он нам даје нови живот, чини да верујемо, лечи нас.

Али шта ако га не чујете када говори? Другим речима, шта ако си дословно глув? Да ли то значи да Христове речи не могу ући у тебе и променити те? Марко 7:31-37  говори о глувонемом човеку, који нити може да чује Христове речи, нити да призна да је Исус Христос његов Господ. Како ћемо дознати, ни он није ван наде.

Не постоје посебни случајеви, у случају да мислите да бисте то могли бити Ви. Нисте ван наде, па хајде да се окренемо причи да видимо како се ова истина показује.

И доведоше к њему глуха и мутава, и мољаху га да метне на њега руку “ (Марко 7:32).

Ево човека који не може да чује Христа како проповеда, нити тај човек може да изрази своју веру у њега. Али то не значи да Христ не може до њега.

Овај човек можда није могао да чује или говори, али је имао дивне пријатеље, којима је било довољно стало до њега да га приведу Исусу. Његови пријатељи су учинили више од тога да су питали Христа у његово име; они су су молили Исуса да му помогне. До тог места, Маркова прича води у смеру нагласка на слушању и одговарању на Христову реч; одједном, ево човека који не може ни једно, ни друго. Шта ће бити с њим?

Ако постоји једна ствар коју бих волео да људи знају о Исусу, то је ово: он се не бави индустријском производњом. Исус није радник на монтажној траци да примењује исту матицу и вијак на свакога кога сретне. Он води сваку особу која му долази и служи њеним или његовим индивидуалним потребама. Зна вас лично боље од вас самих и брине о вама лично и јединствено. Он поштује, цени и вреднује ваше борбе, ситуацију и потребе. И нисте ван његовог домета. Никад.

Можете се погледати у огледало и искрено веровати да сте „посебан случај“ са којим се Исус раније није бавио; али чак и ако раније није видео „такве“, он ће радосно, с љубављу и радо направити изузетак за вас. Прихватиће вас управо онаквим какви јесте и одредити приступ који најбоље одговара ономе ко сте и шта вам је потребно. Он воли, цени и поштује сваку појединачну причу и душу.

Ево како је то изгледало за глувонемог човека, за којег је Христос учинио нешто што не читамо нигде другде. „И узевши га из народа насамо, метну прсте своје у уши његове, и пљунувши дотаче се језика његова; И погледавши на небо уздахну, и рече му: Ефата то јест отвори се! И одмах му се отвори слух, и раздријеши се свеза језика његова и говораше правилно.“ (Марко 7:33-35).

Какав предиван призор! У свој својој уврнутости, невероватно је интиман и индивидуалан. Исус му интимно гура прсте у ушну шкољку; Господ додирује језик тог човека и пљује му на језик! Плитко гледано то може изгледати одвратно, али, када размислите о томе на тренутак, невероватно је лепо. Да ли бисте могли да замислите да имате пљувачку Исуса Христа, Спаситеља света, на свом језику, тако да буквално кушате Спасење?

Зар то не узбуркава ваше срце као ништа друго? У свему што радимо, било да једемо ролницу са циметом, пишемо песму, перемо судове или се свађамо са колегом са посла, тражимо да окусимо спас. Желимо да будемо спасени, исцељени, употпуњени, поправљени, испуњени, загрљени, довршени, једном и заувек. Овај човек је окусио самог Спаситеља који даје спасење целом људском роду од Адама.

Обратите пажњу на иронију Христових поступака: човек није могао да чује – Он му је забио прсте у уши; човек није могао да говори – Он му је узео језик. Исус му је зачепио уши и узео језик да би имао отпушене уши и слободан језик.

Узмите ту изузетну истину на тренутак и размислите о свом животу. Исус ограничава да би ослободио. Имате ситуацију, проблем, процес, неспособност; предати се Богу значи допустити му да те држи. Он неће само одмах уклонити ваш проблем, већ ће ваш проблем решити проблемом. Он ће разапети твој проблем. Да бисте били слободни, морате приковати себе на њега.

Размислите о томе како је Христос уништио смрт. Учинио је то тако што је отишао на крст и умро. Уништио је смрт смрћу! На исти начин је уништио глувоћу тако што је човека учинио глувим; и уништио је немост тако што је човека држао за језик и учинио га немим. Ово је чудно и велико Божје дело!

Како год мислите да би требало да вам помогне, велике су шансе да ће учинити управо – супротно од тог.

Ваш проблем се не може решити логиком или придржавањем закона, да ли сте свесни тога? Другим речима, ако је ваш проблем сексуални неморал, не можете га решити покушавајући да одржите закон о сексуалној чистоћи. Нико не може да држи закон и закон не може никога сачувати од греха. Морамо престати да покушавамо да се поправимо држећи се закона; уместо тога морамо се предати Исусу. Вежите се за Христа који ће разапети ваше тело. Он ће учинити супротно од онога што мислите и нанеће вам бол како би излечио ваш бол. Он лечи ломљењем.

Исус је том човеку дао јединствен третман и „разапео“ његову глувоћу и немоћу. Човек је излечен и ослобођен. После су људи који су то видели рекли: „ Све добро чини; и глухе чини да чују и нијеме да говоре.” (Марко 7:37). Христос је пронашао начин да своју живу реч унесе у глувог човека, тако да може да пусти корен и да расте у њему. Не постоји ништа што Он не може добро да уради.

То уједно значи и да он зна шта да уради и за вас. Ви нисте ван наде. Када се каже:„Он све може добро“, то значи да може и да вас излечи „добро“. Господ ће пригрлити твоју слабост док не будеш у стању да можеш сам.

Коначно, да би вам Бог помогао, морате бити искрени и показати му своју слабост. Штавише, морате му дозволити да стави руке на слабост саму. Волимо да држимо своју прљавштину подаље од њега, волимо да држимо своје проблеме на безбедној удаљености, јер мислимо да би он био превише увређен због њих. Међутим, као што овај одломак показује, Христос жели да зграби ваше језике и да их пљуне! Хоће да нам прстима склони ушну маст!

Другим речима, Христос се не плаши да се упрља. Он жуди да буде интиман са вама и да се ухвати у коштац са вашим проблемима, ма колико они одвратни изгледали.

Немојте бити превише поносни да бисте били стварни са Исусом Христом. Разоткријте му своје слабости и меки трбух.

Ово је порука и за Цркву, која је често превише уплашена и превише поносна да би показала своју прљавштину другима. Хвала Богу да глувонеми човек није био превише поносан да изложи себе и своје слабости пред пријатељима и својим Богом.

То је право хришћанство.

 

Превод са: theholyghostnotes.com/2020/12/18/he-heals-by-breaking/

Портал „Холи гоуст ноутс“ уређују два млада човека, бубњари:

Мет Грајнер

Мет је најпознатији као бубњар и један од оснивача бенда „Аугуст Бурнс Ред“. Он је отворени хришћанин и утицајна фигура на хришћанској металкор сцени. Када не иде на турнеју по целом свету, Мет проводи време подучавајући бубњеве, бави се пољопривредом и проводи време са породицом и пријатељима.

 

 

Тим Андерсон

Тим је муж, отац и човек који воли Бога. Бубњао је откад се сећа и свирао у низу различитих извођача у распону од поп-панка, до хришћанских бендова, чак се упуштајући и у „соул-гејз“. Осим своје каријере у маркетингу, Тим ради на сесијама, пише музику и пије велике количине кафе.

Објављено 31.11.2021.

Превод за „Чудо“: Давор Сантрач

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име