Пред синодом Англиканске цркве, надбискуп Јорка рекао је да су почетне речи Молитве господње, коју изговарају сви хришћани више од 2.000 година, „проблематичне“ зато што се асоцирају са патријархатом.

„Знам да је реч ‘отац’ проблематична свима онима чије је искуство са земаљским очевима било деструктивно и злостављачко, као и свима нама који осећамо тежину опресивног патријархалног утицаја на живот“, навео је Котрел.

Упркос томе што се у већем делу свог говора фокусирао на потребу за јединством, његове речи о Молитви господњој изазвале су поделу.

Након његовог говора др Крис Сагден, председавајући конзервативне групе Англикан мејнстрим, упутио је Котрела на Библију у којој је Исус говорио људима да се моле „нашем оцу“.

„Да ли то надбискуп Јорка сматра да је Исус погрешио или да Исус није био свестан своје пастирске улоге? Прилично је видљив приступ неких црквених великодостојника да своје мишљење базирају на друштвеним дешавањима, пре него на Свето писму“, истакао је Сагден.

Са друге стране, часна сестра Кристина Рис, која се залагала да жене могу да постану бискупи, каже да је Котрел покренуо важно питање за хришћане.

„Главно питање је – да ли стварно верујемо да бог верује да су мушкарци вернија репрезентација његовог лика од жена? Одговор је апсолутно не“, додала је она.

 

(РТС)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име