Grupa arheologa je obavila divno otkriće u blizini Ravnog u Hercegovini, kojim se potvrđuje prisustvo hrišćanstva na tom području u antičko doba.

U sredu, 21. oktobra 2020, u selu Zavali otkrivena je kamena reljefna ploča sa oltarske pregrade crkve iz 9. veka, izjavila je arheolog Snježana Vasilj sa Mostarskog univerziteta.

Otkriće je obavljeno u završnoj fazi radova na arheološkom nalazištu na seoskoj crkvi Svetog Petra. Na tom mestu su pronađeni ostaci triju crkava, sa najstarijom od njih  u kojoj je pronađena reljefna ploča iz 9. veka, što je čini najstarijom poznatom crkvom u zemlji. Izgrađena je u obliku deteline, što je čini jedinstvenom u Bosni i Hercegovini; u Hrvatskoj postoje samo dve takve crkve.

Pored zgrada, na ovom lokalitetu su istražene mnoge grobnice. Novo otkriće je pronađeno ispod jednog od nadgrobnih spomenika.

„Ovo je kruna mog istraživačkog rada. Pronašli smo reljefnu ploču sa oltarske pregrade koja se dovodi u vreme izgradnje najstarije crkve iz predromaničkog perioda“, rekla je Vasilj.

Ploča je bogato ukrašena hrišćanskim simbolima, kako ptica drži grozd grožđa i na njoj uklesan putir.

Orthochristian.com

Prevod redakcija Čudo

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime