Група археолога је обавила дивно откриће у близини Равног у Херцеговини, којим се потврђује присуство хришћанства на том подручју у античко доба.

У среду, 21. октобра 2020, у селу Завали откривена је камена рељефна плоча са олтарске преграде цркве из 9. века, изјавила је археолог Сњежана Васиљ са Мостарског универзитета.

Откриће је обављено у завршној фази радова на археолошком налазишту на сеоској цркви Светог Петра. На том месту су пронађени остаци трију цркава, са најстаријом од њих  у којој је пронађена рељефна плоча из 9. века, што је чини најстаријом познатом црквом у земљи. Изграђена је у облику детелине, што је чини јединственом у Босни и Херцеговини; у Хрватској постоје само две такве цркве.

Поред зграда, на овом локалитету су истражене многе гробнице. Ново откриће је пронађено испод једног од надгробних споменика.

„Ово је круна мог истраживачког рада. Пронашли смо рељефну плочу са олтарске преграде која се доводи у време изградње најстарије цркве из предроманичког периода“, рекла је Васиљ.

Плоча је богато украшена хришћанским симболима, како птица држи грозд грожђа и на њој уклесан путир.

Оrthochristian.com

Превод редакција Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име