Kада бисмо смишљали на који начин магија васкршњих празника може да се доведе до уметничког савршенства, тешко да бисмо осмислили нешто имало другачије од оног што је настало пре нешто више од 140 година и што и дан-данас фацсинира цео свет. Фабержеова јаја су ремек-дела која представљају сву посвећеност, умеће и вредност којим може да се материјаизује нешто тако велико као што је празник Васкрсења Исуса Христа.

Бојење и шарање васкршњих јаја начин је да свако од нас учествује у делу празничне среће, да својом руком допринесе великом дану, а поклоном васкршњег јајета увек желимо са повећамо срећу другога. Тако је већ вековима.

Посебно јаје даровао је руски цар Александар III Романов својој жени Марији Фјодоровној за Васкрс 1885. године. Било је то дело јувелира Kарла Петра Фабержеа. Царици се јаје толико допало да је сличан поклон стизао сваког Васкрса наредних 30 година и исписао историју раскошног празновања највећег хришћанског празника.

Фаберже је своја дела показао први пут на изложби 1882. године, за коју је припремио оригиналне комаде накита. Од цара је добио златну медаљу, јер је својим радом „започео нову еру у уметности израде накита“. Након тога постаје дворски јувелир, делима славан у целом свету.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име