Аеропланска радионица Ваздухопловног техничког завода био је назив за државну фабрику авиона у Краљевини Југославији која је основана у Краљеву 1927. године.
Производила је, по лиценци, авионе типа Бреге 19 и Дорније До 17. У току свог постојања, осим назива Аеропланска радионица Ваздухопловног техничког завода, фабрика је још и називана Фабрика авиона Краљево и Државна Фабрика авиона у Краљеву.

– Када је почела производња, а то је било 1927. године, објављен је конкурс и из целе државе су дошли радници да раде у тој фабрици. А дошли су зато што су плате биле невероватне: обичан радник је могао да лако заради 3.000 ондашњих динара месечно, а за тај новац је могао да купи стадо од 100 јагањаца. Данашњи еквивалент томе је између пет и седам хиљада евра – наводи новинар Мирослав Филиповић у својој књизи “Краљевски авиони: Фабрика авиона у Краљеву 1927 – 1942”, објављеној 1995. године

По његовим речима, инжењери су тада зарађивали и много више новца, право богатство, сатница се кретала од 10 до 20 динара, док је код тадашњих мајстора у Краљеву она износила свега динар или два.

– Чак и према еколошким стандардима, Фабрика авиона у Краљеву била је технолошки напреднија од многих данашњих фабрика. Радници су тада у употреби имали електрична колица, којима се кроз фабрику возио материјал, топлу воду и тоалете. Код фарбања и употребе боја постојали су строги стандарди, скраћено радно време за те људе, употребу млека и обавезну контролу од стране фабричког доктора, пише Филиповић и додаје да је за раднике постојао чак и ресторан где су се на менију свакога дана налазили бели хлеб, месо и колачи.

Фабрика авиона у Краљеву до 1941. године, како је забележио аутор књиге, произвела је 425 примерака авиона типа Бреге 19 и 36 примерака авиона типа Дорније До 17. Југословенска војска при повлачењу из Краљева, априла 1941. године, минирала је виталне делове фабрике, тако да немачки окупатор није могао да је оспособи за производњу авиона.

 

Повремено су у овој фабрици током рата вршене само поправке авиона Бреге и Дорније. Оно мало преосталих машина је демонтирано и пренето у Немачку 1942. године. Након ослобођења, фабрика није наставила са радом, а оно што је преостало од ње прикључено је Фабрици вагона Краљево.

 

 

 

Srbija Danas

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име