Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског, служио је 8. јуна 2023. године свету Литургију у Вазнесењској цркви у Београду.

Саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке уз молитвено учешће многобројних верника међу којима су били ученици и њихови родитељи и наставници из Основне школе Владислав Рибникар са Врачара.

– Бог нас је сабрао овде да се заједно помолимо да бисмо добили утеху и радост од Бога. Ја сам био недавно у посети вашој школи и тада сам у разговору са децом много тога научио, зато што некада сам Бог говори преко оних који једноставно размишљају и једноставно говоре. Сам Бог Господ Христос каже да сви треба да будемо као деца. То не значи да би требало да будемо памећу као деца – потребно је да се трудите, да учите, да напредујете, да одрастете – него би требало да будемо једноставни у срцу, да наши односи буду једноставни и прости, да не будемо компликовани. Када смо на такав начин једноставни – а сам Бог је једноставан, Он је изнад сваког разумевања, али је једноставан – и Бог нас једноставно воли. И Његов Син је дошао на овај свет да би живео са људима, говорио им, лечио их и тешио да би показао колико нас воли. То је најбитнија истина. Пре свега треба да знате да нас све Бог воли и да је цео свет створен из љубави, да су добро и љубав јачи од сваког зла. Добро је већ почело да побеђује, али победа добра ће тек да наступи на крају – беседио је владика Иларион и нагласио:

– Нешто веома важно сам чуо у разговору са вама у школи. Тада ми је једно дете рекло нам је потребан мир, а од другог сам чуо да би требало да будемо заједно. Увек је боље кад смо заједно. Љубав тера човека да буде са другим човеком. И једна од лепших речи које сам тада чуо јесте да нам је потребан заграљај. Човек је створен да би се загрлио са другима и да би кроз тај загрљај осетио љубав и заједницу са другима, а ова данашња наша молитва и света Литургија јесте загрљaj са Богом. Зато је битно да долазимо на свету службу, да осетимо љубав и загрљај са Богом, да разговарамо са Богом.

Извор: ТВ Храм

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име