У уторак, 21. фебруара, у просторијама Удружења књижевника Србије потписани су споразуми о сарадњи овог најстаријег еснафског удружења у Србији са Удружењем драмских писаца Србије и Међународном културном мрежом „Пројекат Растко“. Ова сарадња ће интензивирати активности које имају за циљ унапређење културног живота у Србији, као и очување аутентичних вредности попут језика и писма уз истовремено осавремењавање њихове афирмације.

Изражено богатије активности Удружења књижевника Србије, које су резултат нове Управе изгласане на редовној изборној Скупштини почетком децембра прошле године, огледају се и у интензивирању сарадње са сродним удружењима, организацијама и институцијама. Тако су у уторак, 21. фебруара ове године, у просторијама Удружења књижевника Србије потписана два нова споразума о сарадњи овог најстаријег еснафског удружења у Србији (основаног 1905. године) са Удружењем драмских писаца Србије и Међународном културном мрежом „Пројекат Растко“. Споразуме су потписали Милош Јанковић, председник Удружења књижевника Србије и Зоран Стефановић, председник Удружења драмских писаца Србије и Међународне културне мреже „Пројекта Растко“, мреже електронских библиотека и заједница посвећених уметностима, традицијама и друштвеним наукама.

Садржај Споразума, концизно је и јасно конципиран, а указује на обострану заинтересованост да се уложе додатни напори уз примену савремених начина и метода у остваривању интереса од значаја за унапређење културног живота Србије. Будућа сарадња подразумева пословну синергију која би кроз будуће заједнике активности допринела унапређењу културе на територији Републике Србије. Приорит ове сарадње, значајне и са аспекта усвојене Стратегије развоја културе Републике Србије (до 2029. године) биће: размена информација из области књижевности, културе и друштвених питања, размена стручних савета из експертских области којима се баве, а акцентована је и афирмација књижевне културе, са тежиштем на оне области које представљају вредности српске традиције и традиције уметничке књижевне културе уз истанчану бригу о очувању српског језика и писма.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име