Турске власти оцениле су као „непријатељско“ негодовање Грчке према „исламу и Турској“.

Турци су реаговали дан након што је Атина жестоко реаговала на претварање истанбулске Аја Софије од музеја у џамију.

Неколико хиљада муслимана на челу с председником Турске, Реџепом Тајипом Ердоганом, у петак је било на првој молитви у Аја Софији која је на самом почетку своје историје дуже од миленијума, била византијска црква.

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је петак да „оно што се данас дешава у Константинопољу (Истанбулу) није приказивање силе, већ напротив знак слабости“. Мицотакис је оптужио Турску да „вређа баштину 21. века“.Негодовање на претварање Аја Софије у џамију „још једном су показале непријатељство Грчке према исламу и Турској“, изјавио је портпарол турског Министарства иностраних послова Хами Аксој који је оштро осудио паљење заставе Турске на протесту у Солуну и оптужио грчку владу и парламент да подстичу „непријатељске изјаве“, преноси АФП.

Називајући Грке „размаженом децом Европе“, он је оценио да они „не могу да прихвате да се поново клањамо у Аја Софији, а сада су и полудели“.

Неколико десетина Грка с државним заставама и сликама Богородице синоћ је у Атини и Солуну молитвом протестовало због поновног претварања Аја Софија у џамију, а у целој Грчкој јуче су жалобно звонила црквена звона, док су државне заставе биле на пола копља.

Државни савет, највиши управни суд Турске, пресудио је 10. јула у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Аја Софија претворена од џамије у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, проевропског реформатора Мустафе Кемала – Ататурка на том документу.

Ердоган је одмах после те одлуке издао декрет о претварању Аја Софије у џамију, не обазирући се на низ критика и упозорења из света.

Црква Свете Софије је саграђена 537. године, а у џамију претворена 1453, одмах пошто су трупе султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Константинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Аја Софија је на Списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку -УНЕСЦО.

Sputnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име