U okviru iskopavanja u drevnom gradu Stratonikeji, u Kariji (provincija Mugla u Turskoj), otkriveni su temelji vizantijske crkve stare 1550. godina. Područje je dodato na Uneskovu listu svetske baštine 2015. godine i arheolozi su ga opisali kao jednog od najvećih mermernih gradova na svetu. Prema izveštaju portala capital.gr, Bilal Sogut, rukovodilac iskopavanja u Stratonikeji, rekao je da je drevni grad – takođe poznat kao grad gladijatora – održao značaj u helenskom, rimskom, vizantijskom, otomanskom i turskom periodu.

Tim za iskopavanje je, prema Sogutovim rečima, pronašao crkvu koja je sagrađena nakon zemljotresa 365. godine. On je istakao da je crkva opstala do prve četvrtine sedmog veka, dok je kasnije to područje upotrebljavano kao groblje. Većina iskopavanja sprovedena je na području koje se naziva Zapadna ulica grada. „Ovde je“, kako je dodao Sogut, „izgrađena crkva u kolonadnoj ulici. Kasnije, u vizantijskom periodu, u sedmom veku, kada je crkva uništena, područje je pretvoreno u groblje“. Sogut je naglasio da tim radi na terenu gde su se nalazile i grobnice i crkve, napominjući: „Mi trenutno obnavljamo pod crkve.“ On je, takođe, napomenuo da su korišćene najmanje četiri različite boje mermera za crkveni pod, dodajući da su do sada na tom području bila locirana 62 groba.

Stratonikeja je prvi put proučavana u 18. veku. Drevni grad bio je poznat od 17. veka, kada su tadašnji putnici posetili to područje, locirajući ruševine i natpise. Ričard Pokok je, 1743. godine, opisao pozorište, buleterion, i zadivljujući ulaz u grad. Najraniji prikazi spomenika Stratonikeje publikovali su Šojzel-Gufier  i Čendler, dok je topografski plan grada sa vidljivim spomenicima epohe i identifikacijom javnih zgrada bio predstavljen 1863. godine. Skoro vek kasnije bulaterion je prvi put sistematično proučavan, dok je 1977. godine otpočelo iskopavanje nalazišta pod rukovodstvom J. Bojsala. Iskopavanja su otkrila najvažnije gradske građevine i dala sliku topografije grada, ali prilično nejasno i fragmentarno. Iskopavanja nisu bila kompletirana i nedostatak znanja o drevnom gradu bio je dopunjen indirektnim izvorima, kao što su natpisi i opisi drevnih pisaca.

 

 

Izvor: orthodoxtimes.com

 

spc

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime