На граници између Грчке и Северне Македоније простире се планина Ниџе или Ворас, како јој је назив на грчком. На највишем врху ове планине Кајмакчалану, чија је висина 2.524 метара, одиграла се једна од најтежих али највеличанственијих борби српске војске у Првом светском рату.

Од Битоља удаљена око 40 километара, планина Ниџе, са македонске стране је карактеристична по скоро нетакнутој природи: богатим шумама бора, чистим рекама и пашњацима на преко 2000 метара надморске висине. Настала раседањем током терцијера и чине је углавном палеозојски шкриљци, а на највишим деловима има мезозојских одлика

Планина Ниџе се према северозападу граничи са Скочивирском котлином, а Црна река се у великом луку слива до реке Сатоке, која даље протиче десно, правцем више од 90 степени југоисточно до слива са Градаштанском реком.

На планини Ниџе налази се ски центар који је лети затворен, али увек се у њему налази летњи чувар који саветује посетиоце да ли да се одваже и упште крећу у посету врху. Клима на врху планине Ниџе је сурова и брзо се уз јак ветар може створити и олуја. Облаци се понекад спусте толико ниско да се сам врх и не види док се на њега не попне.

Иако никада није прописно обележен, на планини Ниџе налази се Музеј на отвореном, јер се на њој налазе бројна војничка гробља, расуте чауре и гелери, а на самом врху налази се мала црква посвећена Светом Илији у којој се налази урна у којој је некада почивало срце Арчибалда Рајса.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име