У част славним прецима студенти из Kраљева Ђорђе Ћајић и Богдан Kостић препешачили су 570 километара да би од града на Ибру стигли до Kајмакчалана. Младићи су уложили сву снагу и одлучност да 16 дана проведу под верим небом како би остварили свој циљ. На путу до места победе српске војске младићи су упознали Србију и Северну Македонију, али и људе држава кроз које су пролазили.

Ово је за нас велико животно искуство, тестирали смо вољу и издржљивост, а пре свега упознали пут предака из ове перспективе, који се потпуно другачије доживи од оног коју знамо из уџбеника. За пут смо се припремали око пола године а апликација је показала да смо прешли 571 километар – каже Ђорђе Ћајић (22), студент Грађевинског факултета у Београду.

До коте 2525 на Kајмакчалану прошли смо кроз многе градове и места, тешко је издвојити где су нас људи боље прихватили. Kретали смо се пешке без икаквог превозног средства. У Лесковцу и у месту Чашка близу Велеса људи су нам дали преноћиште и неочекивано угостили, као и многи на овом путу. Планирали смо куда ћемо ићи, шта обићи, али тоерија је једно, а пракса и реалност друго.Знали смо да ће бити напорно, Богдан је у једном тренутку зарадио озбиљне жуљеве, али ни то није било страшно, у Врању је заменио обућу, па смо одатле наставили без већих проблема – прича младић.

Ђорђе и Богдан су се на Kајмакчалан пели са грчке стране да би одали почаст онима који су страдали ослобађајући српске земље. Дневно су прелазили од 30 па до 50 километара, носећи на леђима ранчеве који су тежили до 15 до 17 килограма.

Осим што је путовање било велики психички изазов, на путу нам је било необично прва три, четири дана, после смо се на напор навикли. Ушли смо у ритам да устајемо у пола пет и ходамо по читав дан на плус 40. Мали број сати сна, спавање у шатору под ведрим небом и жуљеви се забораве када прођете кроз “капију слободе” где је 1916. више од 4.000 наших предака положило животе – каже Богдан Kостић (22) студент Машинског факултета у Београду.

Млади Kраљевчани кажу да се овде неће зауставити и да већ сада планирају нову, вероватно и захтевнију експедицију, коју ће реализовати наредне године.

 

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име