Пoводом православног Божића и Нове године бошњачка породица Јашаревић из Мостара предала је мостарским свештеницима две старе иконе које су спасене и сачуване приликом страдања Саборне и Старе цркве у Мостару.

Реч је о иконама Пресвете Богородице и Светог великомученика Георгија. Породица Јашаревић, иначе, живи у комшилуку Владичанског двора у насељу Бранковац. Домаћин ове породице, сада покојни Рамиз Јашаревић, од протеклог рата чувао је те иконе и имао је намеру да их преда приликом свечаног освећења Саборне цркве. Међутим, Рамиз је преминуо ове године, а његова супруга Јасна и син Неџад Јашаревић одлучили су овај људски и комшијски гест обаве поводом завршетка грађевинских радова на цркви и тако мостарским свештеницима честитају предстојеће божићне и новогодишње празнике, појаснили су у Епархији захумско-херцеговачкој.

– Овај диван гест наших комшија Јашаревића је изгледа изненадио све осим нас овде који их познајемо дуго година, њихов покојни супруг и отац је нама од самог нашег повратка у Мостар то и безброј пута показао разним добрим делима. Што је некад било потпуно нормално за све комшијске односе. Данас смо, нажалост, сведоци тога да овакви и многи други показатељи комшијске пажње изазивају еуфорију уместо да то буде нешто сасвим подразумевано. Не само фамилија Јашаревић него и остале породице које живе око нас и које су одрастале уз нашу Саборну цркву имају увек разумевања за било шта што их замолимо, а и ми ако смо у могућности помогнемо колико можемо њима – каже за „Новости“ Бранимир Боровчанин, парох мостарски.

Он истиче да овакви потези сигурно освеже осећања међу људима као и свако добро дело када се учини.

Иконе које су овде враћене можда потакну некога да нешто што није његово врати стварном власнику. Ја се надам да ће се можда десити нека ланчана реакција добрих дела и да о томе читамо целу ову годину, истако је парох Бранимир и додао да су иконе у ризници са осталим иконама које ће по завршетку музејског простора у звонику Саборне цркве бити изложене у сталној поставци.

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име