Прошло је 24 године од мученичког страдања оца Стефана Пуљића, јеромонаха из патријаршијског метоха Будисавци, близу Клине у Метохији. У бури послератних догађаја на Косову и Метохији почетком јуна 1999., Срби из околине потражили су уточиште у манастиру пред насиљем ОВК, која је преузела контролу над околином, и поред присуства мировних снага КФОР-а.
Усред несташице хране, отац Стефан и један Србин учитељ отишли су до оближњег албанског села како би обезбедили храну за људе који су се склонили у манастиру. Према поверљивим сведочанствима тамо су их ухапсили чланови ОВК, жестоко мучили и на крају убили. Жалосно је да њихова тела нису никада пронађена, а није покренута никаква истрага ни од стране локалних ни међународних власти до данашњег дана.
Наслеђе оца Стефана живи у саборном памћењу наше Цркве и народа. Сећамо га се као човека великог срца и благородне душе, и већ се у народу поштује као нови мученик, заједно са монахом Харитоном који је претрпео слично страдање у Призрену само неколико дана раније. Нека им је вечан спомен!
Архимандрит Сава Јањић
ФБ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име