После сазнања да је еп. Стефан, викар српског патријарха Госп. Иринеја заражен корона-вирусомпојавиле су се нетачне тврдње да је заражен посредством причешћивања из једне кашичице  током литургијских служби које је вршио. Овакве тврдње су или злонамерне или показују крајње непознавање литургијског служења које постоји у Православној цркви уопште, па и у Српркој православној цркви.

Епископи и свештеници, наиме, не причешћују се из кашичице. Свештеници као и епископи, наиме, причешће примају под два вида. Они најпре узимају тело Христово у виду освештеног хлеба (агнец). Они хлеб узимају у руку, да би потом из истог путира узели Христову крв у виду освештаног вина.

Уз то еп. Стефан као предстојатељ литургијског сабрања је био онај који је први примио Свето Причешће на наведени начин, тако да се не може рећи да се корона-вирусом заразио на поменути начин.

Питање на који начин се заразио еп. Стефан остаје отворено, али не треба заборавити да је овај архијер СПЦ био више него предан хумнитарном деловању које је организивоно кроз различите активности Архиепископије-Београдско Карловачке. Та његова активност, која зачудо или не, није привукла пажњу медија који су сада усресређени на његово оболевање,  је врло вероватни начин на који је он дошао у контакт са вирусом. Стога, поменуте оптужбе на његов рачун, и посредно на рачун СПЦ, могу се сматрати неутемељеним.

Јован Благојевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име