Српска Православна Црква – Митрополија Дабро-босанска Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Господина Хризостома
Организује

СВЕ – ЕПАРХИЈСКИ САБОР Свештеномученика Митрополије Дабро-босанске

Саборно прослављање свештеномученика митрополије дабро-босанске биће одржано
15. ЈУЛА текуће 2023. године у порти храма Светог пророка Илије у Сокоцу. Свету архијерејску литургију служиће Његово Високопреосвештенство Митрополит дабро – босански Г. Хризостом са више архијереја Српске Православне Цркве.

Свештеномученици дабро-босански на челу са митрополитом дабро-босанским Петром (Зимоњићем) и владиком Варнавом (Настићем) су велико духовно и морално богатство како наше митрополије Дабро-босанске тако и цијеле наше Цркве и васколиког Српског народа. Њихова страдања и трпљења разних мука од 1941-1945, од стране хрватско-муслиманских усташа и послије Другог свјетског рата од безбожних комуниста, задивило је свијет и Цркву Христову. Одлуком Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве, од маја 2005. године, свештеномученици дабробосански су прибројани Сабору Светих  Једне, Свете, Саборне, Апостолске Цркве! Прво саборно прослављање је било 2021. године у древном манастиру Возућица, затим 2022. године код цркве Светог пророка Илије у Илијашу и ове године код цркве Светогпророка Илије у Сокоцу.

На приједлог Митрополита дабро-босанског господина Хризостома, Свети архијерејски синод је одлучио и дозволио да се прослављање свештеномученика Митрополије дабро-босанске може обиљежавати у суботу по Петровдану.

Све-епархијски сабор у спомен свештеномученика дабро-босанских окупља вјерни народ и сво свештенство и монаштво Митрополије Дабро-босанске, као и свештенство и вјернике из осталих епархија СПЦ како би обновили и утврдили наше заједништво са нашим свештеномученицима на челу са Светим Петром митрополитом Дабро – босанским.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име