Данас нас је напустио највећи од нас. Много сам научио од нашег светог митрополита. Био је ментор мог ментора проф. Др. Драгомира Санда, тако да себе сматрам његовим учеником по директној линији. Митрополитову књигу основи православног васпитања и даље сматрам за једну од најбољих богословских дела које сам прочитао.. Тек сада, када је наш свети владика са Господом, почећемо да градимо култ од његове фасцинантне личности, од личности правог духовног горостаса, јер нам он за време свог живота то није допуштао.

Био је толико скроман да се калуђерицама у Егини представљао као прост монах, није желео да им открије да је митрополит. Тек када су после њега стизали Срби у Егину, жељни молитве у здравља које је само свети Нектарије могао да да, монахиње из Егине су говориле о светом монаху Амфилохију из Србије. Схвативши о чему је реч, наши људи су открили монахињама да је реч о епископу, а сами открили да међу нама ходи светитељ.. Борба за очување Косова и Метохије, и борба против диктатора биле су лабудова песма светог митрополита.. Први је потписник петиције за одбрану Косова и један од покретача апела.. Као и што су све Цетинске владике пре њега, и он је знао да поведе народ онда када је морало.. Знате, када је хиротонисан за митрополита Цетинског, у Црној Гори је било шест свештеника. Можете ли да замислите то, на преко пола милиона становника, само шест свештеника. Ове зиме, били смо сведоци невероватних литија, када је сав народ, вођен својим Ђедом, својим светим владиком устао, и црквеним песмама, свећама и химнама збацио са власти безбожног диктатора.

А нама сада остаје да се више не молимо за нашег митрополита и његово здравље, већ да се помолимо Богу и светом митрополиту, да се он моли Господу за нас… Сад му је ближи.. Остаје нам да испунимо његов завет, који је и Христов завет, да никад не издамо Косово, и да не дамо да се безбожници врате на власт и да саградимо поново капелу на Цетињу.. Данас ме питају какав је био митрополит Цетински др Амфилохије Радовић, ја свима одговарам онако како ћу и одговорити мојој деци кад порасту: био је такав и живео је тако да му се и Господ обрадовао, када му је митрополит Амфилохије уморан, закуцао на небо…

Свештеник Стеван Стефановић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име