Упокојио се на јучерашњи дан, а прослављамо га на сутрашњи.
Свети Сава и Косово – два главна стуба нашег идентитета.
Није случајно што су у Кремљу у Архангелском храму три `делегата` српских светих на којима у Христу све српско почива – Свети Симеон Мироточиви, Свети Сава и Свети мученик кнез Лазар. Помоћи ће и они у искушењима пред којима се поново налази Русија.
Добро је посматрати сва три Света заједно, јер нам један другог тумаче. Не можемо разумети смисао косовске жртве без темеља који су поставили Симеон и Сава. Не можемо разумети значај Симеона и Саве за постојање српског народа, без жртве Косовских мученика.
Не можемо разумети Саву без смирења коме је призвао свог оца, моћног владара Немању, Симеона, нити Симеона без Саве.
Много је урадио Свети Сава за свој народ.
А кад човек чита његове речи – увек посебним сјајем бљесне шифра, код који нам је остао записан у Савиној `Беседи о правој вери`, речи које објашњавају оно најбоље у српској историји. Речи која објашњавају велика заједничка дела настала због поверења у повезаност свега и свих у Богу, живућих, упокојених и оних који ће се тек родити, спремност да се поставимо против зла, да се суочимо са тешкоћама па и са смрћу због вере, а све из захвалности Богу за дар који нам је дао – „бесмртну веру, толики дар – да не умремо никада!“
Заиста колики дар! Да не умремо никада…
Кад год заборавимо те једноставне и јасне Савине речи, сведочење његовог прихватања Христа и Христове поруке у име целог народа, ми падамо.
Али Свети Сава је увек са нама. И чим га се поново сетимо, не сентиментално и болећиво, него преко силе Божије која је кроз њега деловала, враћа нам се снага коју нам је оставио.
Нестају стрепње, бриге и страхови.
Чујемо његов јасни глас којим у Жичи поставља исповедање вере свог народа:
„Да, чеда моја љубљена, шта је поузданије и праведније од ове речи коју Христос сам посведочава и потврђује истином? Шта је боље од овога: не окусити смрти довека?“
Заиста смо преко Саве прихватили од Христа непојамно велики дар – дар бесмртности. И нема ничег значајнијег и смисленијег од тога нити у нашој историји, нити у историји било ког народа.
С вером у Бога – надамо се будућности у којој ће нас Бог чвршће спојити са нашим светим прецима, не би ли нам се снага за суочавање са палим светом и нашим сопственим слабостима вратила.
Свети Саво – ти помози.
Фејсбук Свештеника Ненада Илића

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име