Није случајно да су код Руса у Архангелском сабору у Кремљу три српска светитеља – Свети Сава, Свети Симеон Немања и Свети Кнез Лазар.
И није то само због тога што је руски цар Иван Грозни имао делом и српско порекло.
Није случајно ни то што је најсветији српски манастир Хиландар који су градили Свети Симеон и Свети Сава такође ван Србије, много јужније, у Грчкој, на Светој Гори. Нити је случајно да је припрату манастирској цркви коју је подигао краљ Милутин додао Свети кнез Лазар.
Ова три Светитеља из нашег рода чувају шифру, код нашег идентитета. Али и код који није само српски него општељудски.
Материјалне трагове су наши Светитељи оставили и далеко ван Србије. Да буду сачувани и да нас изнова подсећају на најважније за наш опстанак. Без обзира на то шта се у Србији тренутно догађа.
Москва, Света Гора, а у центру Србија и Лазарево Косово, Небески печат и путоказ наше земаљске историје.
Свети Сава и Свети Симеон закључали су наш идентитет трајним спајањем земаљског и небеског.
Без Светог Саве и сам вечити центар наше историје, Косовска битка и најсветији део Србије , Косово и Метохија – не могу се разумети.
Ко одбацује Светог Саву, или га види само као митску личност, бајковити лик, једном годишње забаву за дечицу, не може ни разумети ни сачувати Косово које чува наш идентитет, наш историјски смисао и снагу. Кад чујете дечицу како рецитују песме о Светом Сави, сетите се да то није да би се они нечим занимали, него да ми не заборавимо.
Пред претњом да пристајање на безпоговорно прихватање земаљске силе, Свети кнез Лазар је завапио у име целог народа Небеском и сачувао заувек Савин код.
Било да надобудно расклапајући код настао у Хиландару неко тумачи Косовско предање као одбацивање свега земаљског или га „исправља“ посезањем за искључиво овосветском памећу – удара на само језгро српског постојања.
Не може другачије него преко крста – и небеско и земаљско. Небеско даје смисао земаљском које рађа нове и нове за вечност, а не за смрт. За љубав која чини човека божанским а не само везаним за привремени интерес.
Онако како су нам оставили Свети Сава и Свети Симеон.
ФБ Ненад Илић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име