Северни Кипар, 2. фебруар 2022

Безброј цркава и других светих места је оскрнављено од времена турске инвазије на Кипар 1974 године до данас. ”Више од 60.000 црквених предмета је украдено из цркава широм Северног Кипра” – каже локални градоначелник.

Један амерички свештеник, који је тренутно на ходочашћу на Кипру, објавио је бројне шокантне и тужне фотографије које показују размере турског скрнављења православних светиња, укључујући цркве и гробља.

Отац Панајотис Папагеоргиу, свештеник Грчке православне архиепископије Америке у Грузији, пише:

”У суботу, 29. јануара, прешли смо пункт са слободног Кипра у северни део који је окупирала Турска. Био сам испуњен помешаним али јаким осећањима цео дан и још увек осећам бол у срцуОвај део Кипра је тако леп! Постоје многа историјска места која собом изражавају хеленско и хришћанско наслеђе ове земље. Земље која је тако лепа, али то стење под нашим ногама тугује под турском окупацијом.” 

Ево неколико фотографија са нашег путовања које ће вам дати утисак о томе на шта смо наишли и како смо се осећали:

Он такође пише:

Манастир Светог Варнаве код Саламине је друга оскрнављена и оробљена богомоља у северном делу КипраТу се свети Варнава вратио после свог првог мисионарског путовања са светим апостолом Павлом, када је путовао по Кипру. Овде је проживео остатак свог живота учећи о вери у Христа и ширећи Јеванђеље. Овде је и његова гробница у којој је сахрањен. Дођите да се поклоните са нама. Последња три монаха су Турци уклонили из манастира 1974. године и манастир је претворен у музеј. Одрастајући на Кипру, био сам овде много пута. Одрастао сам око 20 миља одавде. Данас је било веома дирљиво искуство за мене када сам поново ушао у ово историјско свето место.”

Српско православно гробље на Косову оскрнављено је крајем прошле године, а православно гробље у Казахстану је вандализовано прошле недеље.

Превела редакција Чудо

orthochristian

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име